Kā ātrie kredīti ietekmē ģimenes budžetu?

Lai arī medijos un cilvēku sarunās par īstermiņa naudas kredītiem ir daudz negāciju, reti kurš ir iedziļinājies lietas būtībā, spējot kritiski izvērtēt visas kredītu labās un sliktās puses. Mēs pastāstīsim, kā mazie kredīti ietekmē ģimenes budžetu un cilvēku labklājību kopumā.

Dažkārt ir nācies sastapties ar cilvēkiem, kuri nekad nav plānojuši savas finanses, bet gan dzīvojuši, principā nedomājot par nākotni – rīkojušies ar pieejamo naudiņu, bet, kad tā beigusies un tēriņi tomēr nav pazuduši, tikuši meklēti dažādi naudas iegūšanas risinājumi - palūgts aizdevums kādam radiniekam, avanss darba devējam vai arī paņemts ātrais kredīts. Un brīdī, kad šādā situācijā tiek sastādīts ģimenes budžets, atklājas tas, ka bez palīdzības no ārienes nav iespējams nemaz izdzīvot, jo izdevumi ir kļuvuši lielāki nekā ieņēmumi. Šāda situācija jebkuru uzņēmumu novestu pie bankrota. Uzņēmums var bankrotēt un atdzimt no jauna, tomēr ar cilvēku dzīvi un finansiālo situāciju tādu reinkarnāciju diemžēl nav iespējams tik ļoti vienkārši panākt. Un bēdīgākais scenārijs veidojas tad, kad papildus esošām naudas problēmām cilvēks uzņemas parādsaistības ar mazajiem kredītiem kuri nav īpaši saudzīgi pret ģimenes budžetu.

Neplānotas finanses ir ātrākais ceļš uz nepatikšanām!

Kas lielākoties ietekmē to, kāpēc cilvēku finanses netiek pietiekoši plānotas? Ik pa laikam tiek dzirdēts par to, ka cilvēkam, kuram iepriekš likās, ka viss ir lieliski, īstenībā cieš trūkumu, un tam ir problēmas nodrošināt sev visu nepieciešamo. Protams, pirmkārt, tā ir nespēja plānot ģimenes budžetu, kas ir par vienu no galvenajiem iemesliem naudas problēmām. Tīrākā matemātika – mēs nevaram iztērēt vairāk nekā tiek nopelnīts, tomēr citi to pamanās izdarīt. Liekas absurdi, kāpēc vispār kāda dzīvē notiek šādas situācijas. Tomēr atbilde slēpjas tajā, ka, ja saviem ienākumiem vēl tiek sekots līdzi, tad izdevumu daļa tiek palaista pašplūsmā – ja nauda ir, tērējam, nedomājot par to, kādi būs rītdienas plānotie un iespējamie izdevumi. Tāpēc vissvarīgākā atslēga uz veiksmīgu un stabilu finanšu stāvokli ir rūpīga ģimenes budžeta plānošana, izvairīšanās no kredītiem un dzīvošanas pāri saviem līdzekļiem.

Tieši budžeta un finanšu plānošana ir pirmais, kas jāveic, lai izvairītos no pēdējos gados sastopamās nomācošās problēmas daudzu ģimeņu dzīvē – paņemtie aizdevumi, kuru atmaksāšana nav raita un katru mēnesi ir jāgroza galva, kā veikt ikmēneša maksājumu, nepaliekot bez līdzekļiem ikdienas izdzīvošanai. Neapdomīgu kredītu paņemšana pāris gadus atpakaļ bija ļoti sastopama situācija, par ko lielākā daļa vainoja bankas un kreditorus, jo tie aizdeva naudu. Tomēr pašā saknē paši cilvēki ir vainīgi un atbildīgi par savu neapdomīgo rīcību. Citādi ir tad, ja finanses ir bijušas rūpīgi plānotas, ar aizdevuma atmaksu nav bijušas problēmas, bet negaidīti radās situācija, kad kredītmaksātājs paliek bez ikmēneša ierastajiem ienākumiem – zūd darbaspējas dēļ kādas slimības, tiek zaudēts darbs vai notiek kāda ģimenes nelaime. Tādos gadījumos arī kredītdevēji panāk pretī un piedāvā dažādus risinājumus īslaicīgo problēmu novēršanai.

Neapdomīgā kredītu ņemšana ir lielākais posts!

Neapdomīgā kredītu ņemšana ir lielākais postsVisgraujošāko ietekmi uz ģimenes budžetu atstāj to kredītu paņemšana, kas ir paņemti neapdomīgi – visbiežāk tie ir nebanku kredīti, kas ir paņemti ikdienas problēmu risināšanai, bet nav spēti atmaksāt, vai arī patēriņa aizdevumi, kas ir paņemti iegribu apmierināšanai pēc kāda lielāka pirkuma, tomēr tas nav bijis pelnīti. Un šādas situācijas nerada problēmas uzreiz – no sākuma liekas, ka viss ir labi, uz doto brīdi problēmas atrisinātas vai iegādātā lieta rada prieku. Tomēr pēc kāda laika kārtīgi neizplānotie kredīta maksājumi sāk spiest un radīt problēmas ikdienas finanšu plūsmā. Tas noved ne tikai pie tā, ka kārtīgi jāpārplāno savas finanses, jāierobežo ikdienas tēriņi, jādzīvo pieticīgāk, lai vien spētu atmaksāt neapdomīgi paņemto aizdevumu. Nepelnīti saņemtie kredīti var novest pie situācijas, kad ar kredīta maksājumiem nav iespējams tikt galā un tiek sabojāta arī kredītvēsture. Un tas nav tikai pliks ieraksts kreditoru datu bāzēs, jo šis ieraksts saglabājas daudzus gadus, kas nozīmē to, ja, piemēram, pirms 7 gadiem paņemtais neapdomīgais īstermiņa kredīts nav atmaksāts, un ir veikts negatīvs ieraksts kredītņēmēja datubāzē, tad šodien, piemēram, ejot uz banku pēc hipotekārā kredīta mājokļa iegādei, visticamāk tiks saņemts atteikums, lai arī šī brīža finansiālā situācija ir ļoti laba.

Neatdotie vai ar lielām problēmām atdotie neapdomīgi paņemtie kredīti atstāj ne tikai nelabvēlīgas sekas uz kredīta paņemšanu nākotnē, bet arī pilnvērtīgu dzīvi šodien – jo jebkura aizņemtā nauda ir jāatdod, un ar to ir jārēķinās jebkuram kredītņēmējam. Tā ir gan ar ātrajiem, gan ilgtermiņa aizdevumiem. Lai gan sākotnēji liekas, ka, piemēram, līzingā paņemtais auto pie Latvijas kredītu centrs katru mēnesi tiks atmaksāts bez problēmām 5 gadu laikā, tomēr finanses bieži vien ir mainīgas, un ikmēneša ne mazais maksājums jau pēc gada var stipri ietekmēt ikmēneša finansiālo situāciju. Katram kredītņēmējam ir jābūt atbildīgam par savu rīcību – ja kredīts ir paņemts, tas ir jāatdod, ierobežojot savas vēlmes un vajadzības brīžos, kad naudiņas nav tik daudz, kā bija plānots vai ierasts.


Vērtējums: 5,00 no 5
Balsis: 2

2 komentāri | Komentēt

  1. Maigais

    Mūsu ģimeni tas neietekmē nekā, jo mēs vienkārši vairāk neaizņemamies. Jau labu laiku aizdevējiem uzlikuši tabu.

  2. Kasis

    Varu padalīties ar sūro pieredzi. Kredīti ietekmē tikai negatīvi, jo tie sasien rokas un rada zaudējumus, jo jāmaksā gan visādas komisijas, gan pagarināšanas. Esmu atēdies šos pakalpojumus līdz tam līmenim, kad apzinos, ka kredītu ņemšana bija lielākā kļūda dzīvē.

Atstāt komentāru




Kā saņemt kredītu?

Sākumā izvēlieties aizdevēju un dodieties uz tā mājas lapu, lai aizpildītu pieteikumu. Izvēlieties tik lielu ikmēneša maksājumu, lai pēc ikmēneša maksājuma veikšanas jums būtu 3/4 no jūsu ienākumiem. Izvēlieties mazāku kredīta summu - lielāka iespēja saņemt aizdevumu un mazāk jāatdod. Izpildiet aizdevuma pieteikumus no vairākiem dažādiem aizdevējiem. Pēc tam Jūs uzzināsiet, kas Jums piedāvā aizdevumu un cik tas ir izdevīgs. Aizdevuma pieteikumu aizpildīšana ir bez maksas, ja vien nav noteikta 0.01 centa maksa. Reģistrējoties tiks iegūta jūsu e-pasta adrese un vēlāk jūs varēsiet saņemt jaunāko informāciju par aizdevuma piedāvājumiem no konkrētā aizdevēja. Ja viens aizdevējs jums neaizdod, izmēģiniet citu. Parasti ir tā ka, jo augstāka ir kreīta procentu likme, jo vieglāk ir saņemt aizdevumu.

Kāpēc STARCRED aizdevumu salīdzinājums?

Ietaupi naudu uz komisijām

Jūtami ietaupās nauda

Pilnīgi bez komisijas maksas

Pilnīgi bez maksas

Izdevīgākie aizdevumu veidi

Visi aizdevumu veidi

Iepazīsties ar atsauksmēm par kredītiem

Patiesas kredītņēmēju atsauksmes