Kur izmantot lavandu?

Pat tad, ja pašu dārzā nemaz neaug lavanda, ir vērts iegādāties kādu pušķīti, lai to izmantotu radošā vai ārstnieciskā nolūkā. Lavanda tiek novērtēta visā pasaulē, tāpēc šajā rakstā uzzināsi, cik daudzpusīgi var izmantot lavandu, pagarinot vasaras smaržu.

Jā, tas nav nekāds noslēpums, ka pat īslaicīga lavandas aromāta ieelpošana brīnumaini iedarbojas uz organismu. Jau senie romieši svaigumam un aromātam savām iecienītajām vannām pievienojuši lavandu. Droši vien tālab nosaukumā ir latīniskās izcelsmes “lava” ar mazgāšanas nozīmi.

Par lavandas izcelsmes vietu uzskata Vidusjūras piekrasti, no kurienes šis augs izplatījās arī citās zemēs un nonāca gan kosmētikas kārbiņās, gan zāļu skapīšos un virtuves plauktos.

Lavanda ir populāra savas rūgtenās smaržas un ārstniecisko īpašību dēļ. Svaigā augā ir līdz 2 % ēterisko eļļu, lielākoties – ziedos. Sastāvā ir arī vērā ņemams daudzums miecvielu un rūgtvielu. Latvijā audzē dārzos par krāšņumaugu un garšaugu. Tā ir arī nektāraugs. Augam ir pretēji sakārtotas, pelēkzaļas, lancetiskas lapas ar ieritinātu malu. Ziedi divlūpaini, zili vai violetzili, sakopoti neīstos mieturos, kas savukārt veido skraju vārpu ziedneša galā. Zied jūnijā, jūlijā. Auglis ir četru riekstiņu skaldauglis. Drogai vāc lavandu ziedus pilnziedā, nogriežot ziednešus ar ziediem.

Augam piemīt antibakteriālas, anestezējošas un nomierinošas īpašības. Lavandas ēterisko eļļu lieto bezmiega novēršanai, uzbudināmības, galvassāpju un stresa mazināšanai. Antibakteriālo īpašību dēļ ar to pat mēdz apstrādāt brūces, vienlaikus novēršot arī infekcijas iespējas. Tāpēc eļļa piemērota gan apdeguma sāpju remdēšanai, gan garīgā un fiziskā līdzsvara atjaunošanai. Īpaši plašs lietojums ir kosmētikā un aromterapijā – inhalācijām, to izmanto arī pirts rituālos.

Lavandas ziedus, lapas, lakstus un ēterisko eļļu iesaka kā piedevu ārstnieciskām peldēm pret neiralģiskām un reimatiskām sāpēm.

Dabiskais gaisa atsvaidzinātājs

Lavandai piemīt spēcīga aromātu buķete, tāpēc to ir vērts izmantot kā gaisa atsvaidzinātāju. Ielej katliņā ūdeni, pievieno pāris tējkarotes lavandas ziedu un ļauj pāris minūtes tam karsēties. Pēc tam atdzesē. Caur sietu nokās šķidrumu un pildi to pudelē ar pulverizatoru. Ja šķiet, ka aromāts ir pārāk spēcīgs, šķidrumu var atšķaidīt ar ūdeni. Iegūto līdzekli var izmantot kā gaisa atsvaidzinātāju, bet tikpat labi ar to var apsmidzināt apģērbu, gultas veļu, dvieļus, palagus, segas un pat paklājus. Tādā veidā lavandas ziedu aromāts būs līdzās kad vien būs vēlme pēc tā.

Aromātiskie spilventiņi

Ja ir iespēja iegādāties jau izžāvētus lavandas ziedus, tad var izmantot tos, bet arī pašu kaltētie būs gana labi, lai tos iebērtu lina maisiņā, aizsietu ar lentīti un izmantotu kā aromātiskas buķetes drēbju skapim. Pirmkārt, tie palīdzēs izvairīties no kodēm, otrkārt, apģērbs skapī iegūs patīkamu smaržu. Vislabāk šo maisiņu iekārt kādā brīvi stāvošā vietā, bet var ar lavandu pildītu spilventiņu novietot starp drēbēm plauktos.

Skaistumkopšanas sabiedrotais

Tiem, kas labprāt relaksējas vannā, noteikti labpatiks ideja par vannas sāls papildināšanu ar lavandu. Tā kā lavandai piemīt nomierinošas spējas, tā itin labi piestāvēs arī šim izmantošanas veidam. Tikpat labi to var apvienot ar kokosriekstu eļļu, cukuru un sāli, un tādā veidā iegūt aromātisku ķermeņa skrubi, pēc kura āda kļūs zīdaini maiga un gluda. Ja esi iecienījis pats gatavot ziepes, tad neaizmirsti par lavandas klasiku – tās klātbūtni ziepēs. Šeit derēs ne tikai paši lavandas ziedi, bet arī ēteriskā eļļa, kas piešķirs papildu aromātus.

Dekoratīvi nolūki

Nevar noliegt, ka lavanda ir arī ļoti dekoratīvs augs, kas labi izskatās arī pēc ziedēšanas dobē. Pāris lavandas zariņi stikla cilindra veida vāzē vai pudelē kalpos kā dekoratīvs elements kādā istabā vai kā dekors svētku galdam. Lavandai piestāv mazas un smalkas detaļas, tāpēc pušķīšiem izmanto smalkas un šauras vāzes, burkas vai pudelītes, kas ļauj izcelties lavandas krāšņumam. Šo ideju var īstenot gan ar traukiem, kas izkārtoti uz kādas virsmas, bet tikpat labi izskatīties arī iekārti lavandas dekori, piemēram, mēģenēs vai spuldzītēs.

Papildinājums ielūgumiem un galda kartēm

Lavandas zariņi ar savu trauslo maigumu un gaumīgo nokrāsu lieliski piestāv arī galda kartēm un ielūgumiem, tāpēc, ja ir plānoti kādi zīmīgi svētki, šo ideju der atcerēties. Kombinācijā ar lina salvetēm, zariņi var kalpot kā dekoratīvs papildinājums galda klājumam, tāpat piesiets pie galda piederumiem vai glāzes kājiņas, tiks radīts elegants noformējums.

Dekoratīvs vainadziņš

Mājas parādes durvis ir pelnījušas kādu dekoratīvu elementu katrā sezonā. Lavandu vainadziņš varētu būt viens no priekšlikumiem. Šajā gadījumā lavandai ir jābūt žāvētai, bet pinumā nevajadzētu aizrauties ar pārāk stingru nostiepšanu, bet gan vieglu apsiešanu, lai zariņi turētos kopā. Lavandas vainadziņš pie durvīm radīs ļoti mājīgu un mierīgu noskaņu, tāpēc katrs gājiens pie durvīm radīs patīkamas asociācijas, un tāpēc vien ir vērts šo ideju īstenot.

Tinktūra ar neitrālu smaržu

Prāvu sauju lavandas ziediņu ieber platā burkā un aplej ar degvīnu (vismaz 40 %). Uzliec vāku un apmēram uz 10 dienām novieto siltā vietā. Ik pa laikam sakrati. Tad izkās un ielej tumšā, cieši aizkorķējamā pudelē. Šo tinktūru vari pievienot gan dabīgiem sejas un roku krēmiem ar neitrālu smaržu, gan mutes skalojamam ūdenim.

Eļļa ādas kopšanai

Izmantojama gan kā masāžas eļļa, gan kā ķermeņa kopšanas līdzeklis. Trešdaļu burkas piepildi ar sasmalcinātiem lavandas zariņiem – ar ziediem un lapām. Pielej labas kvalitātes augu eļļu, uzliec vāku un uz 6–8 nedēļām noliec siltā vietā. Visām auga daļām jābūt pilnīgi pārklātām ar eļļu, lai nesāktu pelēt. Tad rūpīgi izkās, ielej pudelē un uzglabā ledusskapī.

Kulinārijas draugs

Lavanda ir brīnišķīga sastāvdaļa dažādiem kulinārijas šedevriem, un tā lieliski sader kopā gan ar dzērieniem, gan saldajiem ēdieniem, tāpēc to vērts izmēģināt arī pašu virtuvē. Pāris lavandas ziedi pat ūdens glāzei piešķirs aromātu un neparastāku garšu, taču par lavandas klātbūtni der atcerēties arī pie alkoholiskiem kokteiļiem, piemēram, vasarīgās boles.

Kas attiecas uz kulināriju, tad lavanda ir veiksmīgs sabiedrotais dažādu mīklas izstrādājumu gatavošanā, piemēram, cepumu un kūku, turklāt tā ļoti piestāvēs baltās šokolādes, medus un citrusu garšām. Ar lavandu aromatizē jēra gaļas sautējumu, zivju ēdienus, dārzeņu zupas, mērces, konditorejas izstrādājumus. Lavanda labi sader ar dillēm, salviju, piparmētru, citronmelisu, oregano, rozmarīnu, timiānu un pupumētru. Kopā ar kadiķogām piemērota gaļas (sevišķi – medījumu) kūpināšanai.

Ne tikai garšu papildināšanai, bet arī dekoratīviem nolūkiem lavanda būs kā radīta. Piemēram, lavandas zariņš kokteiļa glāzē, pārbērti ziedi desertam vai kūkai būs kas neparasts un citiem varbūt vēl nepiedzīvots.

Savukārt lavandas tēja palīdz pret galvas sāpēm. Ar lavandas palīdzību var labvēlīgi ietekmēt kuņģa skābes stiprumu, uzlabot apetīti, mazināt arteriālo asinsspiedienu un žults atteci. Tēju gatavo un lieto tāpat kā citus ārstniecības augu uzlējumus.

Receptes

  • Marināde steikam

Sastāvdaļas:250 ml sausā baltvīna, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 1 ēdamkarote lavandas medus, 1 ēdamkarote Dižonas sinepju, tējkarote citrona miziņas, 1 ēdamkarote citrona sulas, tējkarote maltu melno piparu, tējkarote kaltētas lavandas, sāls.

Pagatavošana:sajauc visas sastāvdaļas un ar tām iesmērē steiku. Vislabāk to atstāt marinādē uz diennakti.

  • Lavandas sāls

Sastāvdaļas:2 tējkarotes sausu lavandas ziedu, 2 tējkarotes rupja jūras sāls, 2 tējkarotes olīveļļas, 2 tējkarotes sasmalcināta ķiploka, 1 tējkarote svaigu smalki sasmalcinātu rozmarīna zariņu.

Pagatavošana:blenderī sajauc lavandu ar sāli. Pārliek piestā, sajauc ar olīveļļu, ķiploku un rozmarīnu. Beigās pieliek vēl nedaudz sāls un rūpīgi samaisa. Vasarā grila sezonā šāds lavandas sāls ir lieliska piedeva gaļai, pirms tā tiek vārīta vai cepta.

  • Lavandas mērce

Sastāvdaļas:6 ēdamkarotes olīveļļas, 2 ēdamkarotes balzamiko etiķa, 1 ēdamkarote svaigas citrona sulas, sasmalcināta ķiploka daiviņa, tējkarote sinepju, 2 ēdamkarotes medus, tējkarote sasmalcinātu lavandas ziedu.

Pagatavošana:samaisa visas sastāvdaļas. Ļauj, lai maisījums pastāv 30 minūšu. Pēc tam atkal samaisa. Mērci pasniedz pie ēdiena pēc savas izvēles.

  • Bumbieru pīrāgs ar lavandu

Sastāvdaļas:125 ml piena, puspaciņa rauga, 250 g miltu, 70 g cukura (40 g – mīklai, 30 g – pildījumam), 5 olas (1 ola – mīklai, 4 olas – pildījumam), 1 ēdamkarote sviesta, citrons, 3 bumbieri, 200 g krējuma, tējkarote cietes, 50 g sasmalcinātu mandeļu, 7 ēdamkarotes melleņu, 1–1,5 ēdamkarotes kaltētu lavandas ziedu.

Pagatavošana:siltā pienā izšķīdina raugu, pievieno sāli, cukuru un miltus. Samaisa, pievieno mīkstu sviestu un labi samaisa.

Uzliek bļodai pārtikas plēvi un liek to siltā vietā uz 30 minūtēm. Izrullē mīklu un liek formā, kurā ieklāts cepamais papīrs vai tā labi iesmērēta ar sviestu. Ļauj, lai pastāv 15 minūšu.

No citrona izspiež sulu, notīra bumbierus, sagriež uz pusēm. Pārlej ar citrona sulu.

Gatavo pildījumu – ņem olas, krējumu, saldo krējumu, cukuru, cieti, mandeles un lavandas ziedus un samaisa. Uz mīklas kārto bumbierus, mellenes un pārlej ar lavandas krēmu. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 40 minūšu 180 grādu Celsija temperatūrā. Atdzesē.

Noderīgi

  • Lavandas ziediņus var pievienot cukuram un pāris nedēļas turēt slēgtā traukā. Pēc tam šo cukuru var izmantot konditorejas izstrādājumos, sacepumos, desertos. Tas nav daudz jāpievieno, jo aromāts ir spēcīgs.

  • Lavandas sausos stublājus var izmantot kā iesmiņus, cepot gaļu uz grila.

  • Lai iegūtu ļoti spēcīgu lavandas aromātu, to var sarīvēt garšvielu trauciņā, tā izdalīs nedaudz eļļas.