Parādu piedziņa no privātpersonām - kā tas notiek?

Kad kredītņēmējs nespēj atmaksāt paņemto kredītu, kādu laiku kreditors ar to vēl mēģina novienoties par atmaksu, tomēr bieži vien šādas situācijas noved arī pie parādu piedziņas. Pastāstīsim - kā notiek parādu piedziņa no privātpersonām, kuras nespēj laicīgi norēķināties.

Brīdī, kad cilvēks ir nonācis pie lēmuma aizņemties naudu no kāda kreditora, neviens nepieļauj domu, ka aizdevumu varētu neatmaksāt, ja vien tā nav ļaunprātīga aizņemšanās, kas pie atstrādātiem aizdošanas noteikumiem ierasti tiek atteikta. Par kreditoru var būt ne tikai bankas, kas nodarbojas ar dažādu aizdevuma veidu izsniegšanu privātpersonām, nebanku kreditori, kas izsniedz ātros un patēriņa kredītus, bet arī cita veida preču un pakalpojumu pārdevēji, kas piedāvā preci iegādāties nomaksas veidā vai ar pēcapmaksu. Ja uzņēmums, kurš ir kreditējis privātpersonu jebkurā no veidiem, saskaras ar laicīgu līdzekļu nesaņemšanu, tas nonāk pie lēmuma meklēt veidu, kā šos līdzekļus atgūt. Un ierasti parādu piedziņa no privātpersonām beidzas ar nepatikšanām tieši tam, kurš aizņēmās naudu, nevis tam, kurš to aizdeva.

Pirms ķerties klāt līguma parakstīšanai, cilvēki bieži nepievērš uzmanību līguma punktam, kurā ir minēts, ka maksājuma termiņa kavēšanas gadījumā aizdevējam ir tiesības nodot parāda piedziņu trešajām personām. Ja tāds punkts ir, tad ziniet, ka neviens ar jums neauklēsies un lieta aizies tālāk. Bez šaubām, aizdevējs sākotnēji pats cenšas sazināties ar parādnieku, bet daudz laika un līdzekļu tas noteikti netērēs. Labāk būs, ja pats kredītņēmējs, jūtot, ka netiks galā ar saistību izpildi, sazināsies ar kreditoru, lai meklētu kādu risinājumu. Izplatītākais veids, kā tikt galā ar saistībām, kuras noteiktajā dienā nevar nokārtot, ir veikt kredīta pagarināšanu, ko ierasti piedāvā nebanku kreditori. Šajā gadījumā ir jāveic noteiktas summas maksājums uz aizdevēja kontu, tādējādi atliekot kredīta maksājuma datumu. Ir arī tādi cilvēki, kas aizņemas naudu no cita aizdevēja, paņemot kredītu parādu dzēšanai, lai saņemto aizdevumu atdotu pirmajam kreditoram. Šādi rīkojoties, nemanāmi var iekļūt apburtajā lokā, jo kopējā parāda summa tikai palielinās, un šāda kredīta ņemšanai būs negatīva ietekme uz ģimenes budžetu.

Lai nenonāktu līdz parādu piedziņai - rīkojies laicīgi!

Ja aizņemtā naudas summa ir lielāka un kredīta atmaksa ir jāveic vairākos maksājumos, iespējams ar aizdevēju var vienoties par ikmēneša maksājuma samazināšanu un kredīta saistību pagarināšanu. Protams, šajā gadījumā būs jāšķiras kopsummā no lielākas naudas summas, jo pieaugs aprēķinātie procenti, tomēr tas būs risinājums, lai aizdevuma neatgriešanas gadījumā nevajadzētu saskarties ar parādu piedzinējiem un negatīviem ierakstiem parādnieku reģistros, kas ir neizbēgami, ja notiek parādu piedziņa. Noteikti pats sliktākais ir parāda ignorēšana vai gaidīšana, kad parādīsies nauda, jo nauda pati no sevis neuzrodas. Ja arī kādā brīdī tās būs vairāk kā ierasts, noteikti tā būs nepieciešama arī kam citam, jo ne velti ir grūtības atdot parādu, visticamāk kaut kam citam nauda arī ir ļoti nepieciešama. Ja notiks izvairīšanās no kontakta ar aizdevuma izsniedzēju, tas būs kā signāls, lai aizdevējs ķertos pie nopietnākiem veidiem, kā atgūt savu naudu, kuriem būs arī paliekošas sekas.

Slēdzot aizdevuma, preču pārdošanas vai pakalpojumu sniegšanas līgumu, uzņēmums un privātpersona noslēdz līgumu, kurā pakalpojuma sniedzējs ir atrunājis konkrētu pamatsummas, aprēķināto nokavējuma procentu un līgumsoda samaksas kavēšanas dienu skaitu, pēc kuru paiešanas pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs nodot parāda piedziņu licencētiem parāda piedziņas uzņēmumiem. Parādu piedzinējus regulē LR likumdošana – Ministru kabineta noteikumi Nr.64, kā arī tos uzrauga Patērētāju tiesību un aizsardzības centrs. Tie nav draudīgas miesas būves vīriešu bars, kas ir ģērbies melnā un draud ar izrēķināšanos, ja parāds netiks atgūts. Tie ir reģistrēti un licencēti uzņēmumi, kuru nodarbošanās ir likumiskā veidā cīnīties par parāda atgūšanu no cilvēkiem, kas nav spējuši savas saistības laicīgi nokārtot ar pakalpojuma sniedzēju.

Ja kreditors ar jums aktīvi sazinās, neignorējiet to!

Neignorējiet kreditoruJa tomēr esat nonācis tik tālu, ka saņemat zvanus vai brīdinājuma vēstules no parādu piedzinējiem, noteikti sāciet tam pievērst nopietnu uzmanību, kā arī, lai būtu pārliecināts par to, vai parādu piedzinēji jums nedraud ar to, ko patiesībā nav tiesīgi darīt, ir vērts iepazīties ar savām tiesībām un parādu piedzinēju pilnvarām. Nereti parādu atgūšanas kantori mēdz draudēt ar parādnieka mantas atsavināšanu, banku kontu bloķēšanu vai citu maldinošu draudu izteikšanu, lai tikai cilvēks ātrāk samaksātu savu parādu, apzinoties, ka parādu piedziņa var beigties ar šausmīgām sekām. Tomēr ir jāatceras, ka parādu piedzinējam nav šādu tiesību, jo tas viss var notikt tikai ar tiesas lēmumu. Lai arī parādnieks ir grēkāzis, tomēr parādu piedzinēji var ar parādnieku kontaktēties tikai laikā no 8:00 līdz 21:00, kā arī ir aizliegts kontaktēties brīvdienās vai svētku dienās. Lai sazinātos ar parādnieku, parādu piedzinējiem kreditors nodod viņa rīcībā esošo kontaktinformāciju, kas ir bijusi ietverta noslēgtajā līgumā. Ja nekādīgi neizdodas sazināties ar parādnieku, informācija tiek sūtīta uz deklarēto adresi.

Parāda piedziņa no privātpersonas ar licencētas parādu piedziņas uzņēmuma palīdzību ir ārpustiesas parādu piedziņas veids. Ja pēc visu paņēmienu izmantošanas parādu nav izdevies atgūt, kreditors vai parādu piedziņas uzņēmums var vērsties pēc tam tiesā, par ko noteikti nesapņo neviens parādnieks. Tāpēc neignorējiet parādu piedzinēju vēstules, kurās ir atspoguļota informācija par parāda pamatsummu, uzrēķinātajiem procentiem un/vai soda naudām, kā arī atspoguļoti parāda piedziņas izdevumi, kas parādniekam ir jāsedz, jo viņa paša vainas dēļ tas viss ir tik tālu nonācis. Arī piedziņas uzņēmumi ir pretimnākoši un cenšas vienoties ar privātpersonu par tādu parāda atdošanas grafiku, kas ir piemērojams parādnieka finansiālajai situācijai. Parādnieks var likt izvērtēt esošos ienākumus un izdevumus, kā arī ģimenes stāvokli, kā rezultātā mēnesī maksāt kaut 20 eiro, tomēr parāds pamazām tiks dzēsts, un nebūs pamats aizdevējam vērsties tiesā. Ja lieta nonāks līdz tiesai, tad noteikti tiesa lems par labu aizdevējam, kā rezultātā parāda atmaksa būs jāveic pēc pilnas programmas, iekļaujot arī tiesas izdevumus. Un saskaņā ar tiesas lēmumu parāda atgūšana visticamāk tiks nodota tiesu izpildītājam, kuram jau ir plašākas pilnvaras. Kā arī jāņem vērā tas, ka būs jāmaksā nauda arī tiesu izpildītāja pakalpojumiem.

Domājiet par savu nākotni un sargājiet kredītvēsturi!

Pirms jebkuru saistību uzņemšanās ir jāpadomā arī par nākotni, jo savlaicīgu saistību nenokārtošanas gadījumā tiek veikts negatīvs ieraksts parādnieku reģistrā par personas kredītvēsturi. Likumdošana nosaka, ka ieraksti reģistros tiek veikti tad, ja maksājuma veikšanas termiņš tiek kavēts ilgāk par 60 dienām, kā arī iestājies parāda piedzinēja paziņojumā noteiktais parādnieka iebildumu izteikšanas termiņš, un parāds nav samaksāts. Tas ir diezgan ilgs laiks, lai cilvēks varētu tikt galā ar savām finansiālajām problēmām un laicīgi atdotu parādu, jo šādi ieraksti rada nopietnas problēmas nākotnē saņemt aizdevumu. Protams, daudziem liekas, ka nekad vairs neņems kredītu, tomēr nekad neko nevar zināt, jo, gadiem ejot, mēs varam uzlabot savu finansiālo situāciju, kļūt labāk nodrošināti. Pieaugot labklājībai, radīsies nepieciešamība tikt pie savas mājvietas, ko ar iekrājumiem ir diezgan grūti realizēt. Tādos gadījumos cilvēki meklē iespēju saņemt hipotekāro kredītu, tomēr, ja kreditors parādnieku reģistrā redzēs kredītņēmēja vārdu, diezin vai viņš izlems piešķirt kredītu cilvēkam, kurš ir gājis cauri parādu piedziņai, riskējot ar naudas atgūšanas problēmām.

Vienmēr ir izeja - kredītu refinansēšanas iespējas!

Iespēja refinansētiesLai nenonāktu līdz kredītvēstures sabojāšanai, parādu piedziņai un tiesas darbiem, cilvēkam ir jāuzņemas atbildība par savu rīcību, jo šobrīd aizdevēji piedāvā diezgan daudz iespēju, kā miermīlīgā ceļā atrisināt īslaicīgās naudas grūtības. Rakstā augstākminētajiem risinājumiem klāt nāk arī kredītu refinansēšana jeb apvienošana – vairāki aizdevēji piedāvā apvienot visus ātros kredītus vienā aizdevumā, vienojoties ar aizņēmēju par pieņemamu ikmēneša maksājuma summas lielumu. Šādi tiek sniegta iespēja koncentrēties uz vienu kredītu nevis slīgt kredītu purvā, mēģinot rast risinājumu, kā samaksāt kaut pa mazai daļiņai katram aizdevējam. Ja tomēr esat nonācis situācijā, kad par saņemto kredītu, iegādāto preci vai par saņemto pakalpojumu ar pēcapmaksas veidu, ko nespējat maksāt noteiktajā termiņā, noteikti centieties rast risinājumu, lai nezaudētu nervus, nesabojātu savu kredītvēsturi un pret jums nesāktu uzsākta parādu piedziņa.


Vērtējums: 5,00 no 5
Balsis: 1

3 komentāri | Komentēt

  1. Renārs

    Jā, jāpiekrīt Danim, ka šādu murgainu rakstu īpatsvars ir tik liels, ka prasās izdot pāris grāmatas priekš debīlajiem. Normāls cilvēks laikam uzreiz iziet no tādām lapām, bet mēs vēl pamanamies izlasīt un iekomentēt.

  2. Opa

    Ir kreditori kuri launpratigi izmanto situacijas un apstaklus sava laba,apzinati maldinot kreditnemejus ar viltu izmantojot neizglitotibu juridisko jautajumu nianses lai iedzivotos uz to rekina.

  3. danis

    Paldies, ka sasmīdinājāt ar tik vāju sniegumu. Jau labu laiku sekoju līdzi šai nišai un mani patiešām fascinē kredītu salīdzinātāju literārās spējas. Domāju, ka rakstu daudzums, ko sarakstījuši kredītu reklāmisti ir tik milzīgs, ka tur varētu izdot vairākas grāmatas. Protams, tas viss priekš muļkiem, jo normās cilvēks uz tādiem mēsliem neuzraujas, tāpat arī normāls cilvēks nekad nenonāk līdz parādu piedziņai.

Atstāt komentāru




Kā saņemt kredītu?

Sākumā izvēlieties aizdevēju un dodieties uz tā mājas lapu, lai aizpildītu pieteikumu. Izvēlieties tik lielu ikmēneša maksājumu, lai pēc ikmēneša maksājuma veikšanas jums būtu 3/4 no jūsu ienākumiem. Izvēlieties mazāku kredīta summu - lielāka iespēja saņemt aizdevumu un mazāk jāatdod. Izpildiet aizdevuma pieteikumus no vairākiem dažādiem aizdevējiem. Pēc tam Jūs uzzināsiet, kas Jums piedāvā aizdevumu un cik tas ir izdevīgs. Aizdevuma pieteikumu aizpildīšana ir bez maksas, ja vien nav noteikta 0.01 centa maksa. Reģistrējoties tiks iegūta jūsu e-pasta adrese un vēlāk jūs varēsiet saņemt jaunāko informāciju par aizdevuma piedāvājumiem no konkrētā aizdevēja. Ja viens aizdevējs jums neaizdod, izmēģiniet citu. Parasti ir tā ka, jo augstāka ir kreīta procentu likme, jo vieglāk ir saņemt aizdevumu.

Kāpēc STARCRED aizdevumu salīdzinājums?

Ietaupi naudu uz komisijām

Jūtami ietaupās nauda

Pilnīgi bez komisijas maksas

Pilnīgi bez maksas

Izdevīgākie aizdevumu veidi

Visi aizdevumu veidi

Iepazīsties ar atsauksmēm par kredītiem

Patiesas kredītņēmēju atsauksmes