Vai ģimenes budžeta veidošana palīdz dzīvot?

Vai vēlies kārtīgi parūpēties par savu finansiālo stabilitāti un justies droši jebkuru finansiālo izaicinājumu priekšā? Tu jau esi uz pareizā ceļa, jo šeit uzzināsi - kā plānot savus izdevumus, krāt un taupīt naudu, lai ģimenes budžeta veidošana būtu pareiza un produktīva.

Kāpēc nepieciešama ģimenes budžeta plānošana?

Lai veiksmīgi pārvaldītu savas finanses, ir nepieciešama ģimenes budžeta plānošana. Jums ir jāsāk plānot savi ienākumi un izdevumi, jo tikai tādā gadījumā zināsiet, cik naudas ir jūsu rīcībā un ko varat atļauties iegādāties. Tikai plānojot, varēsiet būt drošs, ka netērējat vairāk, nekā esat nopelnījis. Svarīgi būtu arī saprast, kuri ir tie izdevumi, kurus nav iespējams mainīt un būs pastāvīgi katru mēnesi, bet kuras pozīcijas ir mainīgas un ietekmējamas. Ja nopelnīt vairāk nav iespējams, tad, lai varētu ietaupīt un veikt uzkrājumus, ir jāmēģina samazināt izdevumus. Un, kā mēs visi zinām, jo vairāk parādās brīva nauda, jo palielinās arī vajadzību skaits un apjoms. Par cilvēka vajadzībām vairāk var uzzināt, apskatot amerikāņu psihologa un filozofa Abrahama Harolda Maslova vajadzību piramīdu jeb hierarhiju. Vairāk vai mazāk ikviens loģiski domājošs cilvēks tomēr dzīvo, balstoties uz šiem pieciem vajadzību līmeņiem.

Lai veidotos kopaina, un būtu skaidrs, kur tad paliek ikmēneša alga, noteikti būtu jāsāk ar ienākumu un izdevumu uzskaiti - ar to sākas jebkuras ģimenes budžeta veidošana. Visērtāk to būtu darīt, izmantojot Excel tabulu. Kad visi ikmēneša ienākumi ir uzskaitīti, jāķeras klāt izdevumu daļai. Šis jau ir sarežģītāks un laikietilpīgāks process, jo tam būs vajadzīgi visi rēķini un čeki. Tas, protams, prasīs papildus piepūli - glabāt visus izdevumus apliecinošos dokumentus un pēc tam to visu vēl savadīt, bet, ja vēlaties būt savu finanšu noteicējs, tas noteikti ir jādara. Internetā ir atrodami ļoti daudz jau gatavu budžeta plānotāju, kur jāievada tikai savas summas. Ja nu tomēr tabulu veidojat paši, izdevumu uzskaitē noteikti ir jāietver sekojošas pozīcijas:

  1. Pārtika - kontrolē izdevumus uz pārtikas produktiem, saglabā čekus;
  2. Rēķini - nenomētā nevienu rēķinu, glabā tos vienā vietā;
  3. Transports - kontrolē izdevumus par savu vai sabiedrisko transportu;
  4. Bērni - kontrolē izdevumus par bērniem, fiksē arī kabatas naudu;
  5. Saimniecības preces - kontrolē izdevumus par visu, kas skar saimniecību;
  6. Kredīta maksājumi - viena no svarīgākajām pozīcijām, par ko nedrīkst aizmirst;
  7. Uzkrājumi - veic uzkrājumus un dari to ar regularitāti;
  8. Veselība, skaistums - izdevumi par medicīnu un skaistumkopšanu;
  9. Izklaide, sports - kontrolē izmaksas par izklaidi un citām aktivitātēm;
  10. Apģērbs, apavi - plāno izdevumus par apģērbu un apaviem;
  11. Mājdzīvnieki - iekļauj mājdzīvnieku uzturēšanas izmaksas;
  12. Izglītība - ierēķini visus ar mācībām saistošos izdevumus;
  13. Citi izdevumi - veic pilnīgu kontroli par saviem izdevumiem.

Kāpēc jādzīvo apdomīgi un jāmācās taupīt?

Kāpēc jāmācās taupīt?Cilvēki dažādi uztver naudu un tās taupīšanu. Ir tādi, kas krāt vienkārši neprot, jo ir jāiztērē pilnīgi viss, jo tik daudz kas taču ir vajadzīgs. Šiem cilvēkiem pēkšņi pievērsties taupībai var būt grūtāk, jo iepriekš visdrīzāk nekad nav bijis jādomā par tēriņu lietderību. Bet ir arī gluži pretēji domājošie, kas vispār var iztikt bez daudz kā, lai tikai izdotos veikt uzkrājumus, un visu laiku makā, kontā, aploksnēs vai zeķēs būtu pēc iespējas lielāks naudas atlikums. Iespējams, šie cilvēki pat nekrāj konkrētam mērķim, viņi vienkārši grib, lai būtu naudas uzkrājumi, lai varētu justies droši par savu un savas ģimenes nākotni. Un šeit vajadzētu tomēr atrast kādu zelta vidusceļu - mācēt sabalansēt tērēšanu ar taupīšanu, jo šīs darbības ir pakārtotas viena otrai jeb, citiem vārdiem sakot, jo vairāk tērēsiet, jo mazāk paliks taupīšanai. Vieglāk taupīt ir tad, ja zināms konkrēts mērķis, kam vēlaties sakrāt - tas motivē. Iztēlojoties, ka iegūstat sev vēlamo lietu vai pakalpojumu, noteikti būs vieglāk atteikties no kaut kā mazsvarīgāka.

Vēl ļoti labs veids, kā ietaupīt, ir iepirkumu saraksta sagatavošana pirms došanās uz veikalu. Tas gan prasa papildus laiku, bet iepērkoties palīdz neapjukt atlaižu un lielisko piedāvājumu virpulī. Ja tomēr daudz ko gribas, der padomāt par to, kāda būs jūsu dzīve un vai kas mainīsies, ja šo lietu neiegādāsieties. Iespējams, tieši tad sapratīsiet, ka bez kaut kā var arī iztikt, bet ietaupīto naudiņu likt uzkrājumos. Lai būtu iespēja veikt uzkrājumus, noteikti ir jāmācās plānot savu ģimenes budžetu, jo, tikai plānojot, spēsiet saskatīt balansu starp ieņēmumiem un izdevumiem, kā arī varēsiet atrast pozīcijas, uz kurām tomēr varētu ietaupīt. Vajadzības un vēlmes ir neierobežotas, taču finanses diemžēl nosaka ierobežojumus. Plānojot un analizējot ikmēneša budžetu, kļūst skaidrs, cik daudz varat atļauties tērēt uz katru pozīciju, līdz ar to, zinot, cik nauda atvēlēta vienai kategorijai, būs vieglāk nepārtērēt un iekļauties nospraustajos mēneša limitos. Veltīsim mazliet vairāk laika, lai pievērstos savu finanšu plānošanai un analīzei, apzinoties, ka rūpīga un sistemātiska ģimenes budžeta plānošana ir neatņemama sastāvdaļa, jo tikai tādā gadījumā spēsiet panākt rezultātu un tērēt mazāk nekā spējat nopelnīt.

Vai naudas krāšana ir jāpiekopj no pašas bērnības?

Naudas krāšana ir ļoti nozīmīga jebkurā dzīves posmā – sākot no bērnības, kad tiek veidoti uzkrājumi nelielā vērtībā, beidzot ar brieduma gadiem, kuru laikā bieži vien tiek izveidoti vislielākie uzkrājumi. Ļoti būtiska ir budžeta plānošana un iekrājumu veidošana jebkurā vecumā – gan jaunības gados, kad cilvēki vairāk domā par izklaidēm un dzīves baudīšanu, gan arī vecumdienās jeb pensijas gados, kad loģiski būtu mūža nogali izbaudīt, jo jau viss aizritējušais mūžs ir pavadīts, domājot par finansēm. Tas, cik intensīvi nauda tiks krāta, cik lielos apmēros un kāda būs cilvēku apņemšanās naudu krāt, ir atkarīgs no cilvēku ieradumiem, materiālā stāvokļa, pierastā dzīves līmeņa un vēlmēm pēc jaunām un nepieciešamām lietām.

Vai naudas krāšana ir jāpiekopj no pašas bērnības?Lai arī finansiālā situācija lielā daļā ģimeņu neļauj veidot apjomīgus uzkrājumus, tomēr aplūkosim iespējas, kā veidot naudas uzkrājumus ne tikai brieduma gados, bet arī jaunībā un vecumdienās. Pieņemts uzskatīt, ka par jauniešiem dēvē cilvēkus līdz 28 gadu vecumam, kuri nav nodibinājuši ģimeni, tiem nav bērnu, kā arī to ienākumu līmenis nav diez ko augsts. Ļoti bieži šajā vecumā jauniešus atbalsta vecāki, izsniedzot tiem kabatas naudu, ko tie tērē pēc saviem ieskatiem. Lai vispār varētu jaunietis sākt domāt par iekrājumu veidošanu, tiem ir jāpelna sava nauda. Tā kā jaunieši bieži vien studē, došanās uz darbu un lielas algas pelnīšana ir diezgan grūti realizējama. Tomēr netrūkst jauniešu, kas pat no maziem ienākumiem spēj nelielu naudas summu novirzīt iekrājumu veidošanai vai lielāka pirkuma realizēšanai.

Pats galvenais ir redzēt mērķi, saprast, kāda iemesla dēļ vispār to darīt, nesekojot draugu un reklāmas ietekmei un apzinoties, ka krāšana ir ģimenes budžeta plānošanas sastāvdaļa. Naudas krāšanas paņēmieni ir dažādi – krāt naudu krājkasītē, atvērt krājkontu, noguldīt depozītā vai pat piedalīties akciju tirgos. Veids, kā vislabāk krāt naudu, ir atkarīgs no ienākumu apmēra un stabilitātes. Naudas atlikšana krājkasītē vai krājkontā lielākoties ir bezmaksas variants. Depozīta likmes nav tik lielas, lai būtu jēga jaunības gados atlikt savus iekrājumus, tomēr tas ir lielisks un drošs veids, kā izvairīties no pārsteidzīgu pirkumu veikšanas, jo, lai izņemtu savu naudu no depozīta, banka ir jāpabrīdina diezgan laicīgi.

Krājiet un domājiet par nākotni!

Kad cilvēki nodibina ģimeni, tajā piedzimst bērni, tiem mainās vērtības, kā arī izdevumi kļūst lielāki un dažādāki, kas neļauj vairs tik vienkārši sakrāt naudu. Šajā dzīves posmā nepietiks vien ar savas personīgās krājkasītes papildināšanu - ir jāsāk domāt arī par uzkrājumu veidošanu bērniem, piemēram, studiju apmaksai, kā arī jārūpējas par savām vecumdienām, palielinot savu pensijas apmēru - veicot iemaksas 3. līmeņa pensiju fondā. Ja vēlaties pelnīt ne tikai garantētos procentus, ir iespējams noguldīt savu naudu strukturālajā depozītā, kas ļaus veiksmes gadījumā vinnēt papildus naudu, bet neveiksmes gadījumā pamatsumma netiks zaudēta. Vislabāk savus līdzekļus ir krāt krājkontā - ir iespējams naudu katru mēnesi skaitīt uz mērķa krājkontu, kas ir atvērts uz konkrētu laika posmu, tas krājējus vairāk disciplinēs, jo pie naudas nebūs tik viegli piekļūt. Tā kā pensijas gados cilvēki naudu vairs aktīvi nepelna, bet gan saņem pensiju, kā arī tērē iekrājumus, nav daudz cilvēku, kuriem būtu brīvie līdzekļi, kurus var kaut kur ieguldīt, cenšoties palielināt to apmēru.

Lai vispār sāktu krāt naudu un plānot savu ģimenes budžetu, nepieciešams cilvēka gribasspēks un mērķa izvirzīšana, kāpēc vispār nauda būtu jātaupa, jāplāno un jāatliek nevis jābauda dzīve, tērējot brīvos līdzekļus pēc sirds patikas. Viena iespēja ir savu naudu "krāt zeķē", otra – savus brīvos līdzekļus noguldot bankā uz procentiem vai arī piedaloties dažādos akciju tirgos, kas gala rezultātā palielinās jūsu uzkrājumus. Svarīgi ir perfekti pārzināt savas finanses, tas ļaus veidot uzkrājumus atbilstoši jūsu ienākumu apmēram un to regularitātei. Atcerieties – riskēt ir labi, tomēr labāk to ir darīt pārdomāti, rēķinoties ar sliktākajām sekām. Domājot par savu un savu bērnu nākotni, svarīga ir ne tikai naudas krāšana, bet arī iekrājumu gudra pārvaldīšana, ko varat darīt ne tikai pats, bet arī uzticēt to bankām un ieguldījumu sabiedrībām.

Vai krāšana un budžeta izveide pasargās no kredītiem?

Daudziem cilvēkiem ir bijušas situācijas, kad pēkšņi kaut ko savajagas - kādai dāmai sagribas jaunas kurpes, bet vīram jaunu makšķeri. Viss jau būtu labi, ja uz to laiku būtu pieejami brīvi līdzekļi, no kuriem tad šo visu iegādāties, bet diemžēl tā ir tikai retajam. Cilvēki bieži vien iekrīt dzīvošanā pāri saviem līdzekļiem, piemēram, naudu aizņemoties un nopērkot to, ko tagad nevar atļauties. Naudas krāšana un ģimenes budžeta izveide ļauj iztikt bez kredītiem. Protams, ja ir vēlme nopirkt kādu māju vai jaunu auto, sakrāt būs grūti un nāksies paņemt patēriņa kredītu. Bet, ja gribās nopirkt makšķeres spoli vai jaunas kurpes par 50 euro, domājam, ka ņemt priekš tā ātro kredītu būtu lieki, labāk šo naudu būs sakrāt. Cita lieta ir, ja kredīts ir bez procentiem, tas padarīs šo aizņemšanos izdevīgu, bet tāda iespēja nevar būt sistemātiska, jo aizņemties bez maksas var tikai vienu reizi, pie tam, ja tiks nokavēts atmaksas termiņš, būs jāmaksā pagarināšanas maksa.

Kas jāzina, lai naudas plānošana būtu efektīva?

Kas jāzina, lai naudas plānošana būtu efektīva?Ikviens vēlas sev sakārtotu dzīvi ar vismaz tik daudz līdzekļiem, lai pietiek apmierināt savas pamatvajadzības. Lai arī cik lieli ienākumi būtu, tie ir jāplāno – ne tikai jāzina datumi, kad ienāks nauda, bet arī sīki un smalki jāpārzina savi izdevumi, te parādās naudas plānošana. Katrs cilvēks pa reizei grib ko jaunu nopirkt sev vai arī iepriecināt savus mīļos, bet tas var bez liekām raizēm izdoties tikai tad, ja naudas plūsma tiek plānota un kontrolēta. Lai dažas dienas pirms algas neattaptos pie tukša maciņa un nemeklētu ātro kredītu kompānijas, ir skaidri jāsadala prioritārie un obligātie izdevumi, pēc tam būs skaidri redzams, cik paliek pāri brīvie līdzekļi, no kuriem var tad arī veikt kādu kārotu pirkumu. Tiem, kuriem ir daudz naudas, iespējams, nesatraucas par budžeta plānošanu, tomēr arī bagāti cilvēki netērē naudu pa labi un pa kreisi, arī viņi plāno, kur un cik tērē. Bieži vien cilvēki domā, ka bagātnieki ir ļoti skopi, taču patiesībā no viņiem var mācīties tieši taupīšanu. Ja vēlies, lai naudas pietiktu visam, ietaupīt un izvairīties no nevajadzīgiem pirkumiem, kā arī domāt par nākotni, krājot naudu, noteikti ir īstais brīdis sākt plānot. Lai naudas plānošana nesagādātu grūtības, būtu patīkama un sniegtu nepieciešamo mērķi, vispirms cilvēkam ir jānobriest sava ģimenes budžeta plānošanai. Ir jāsaprot iemesli, kāpēc to darīt, un ieguvumi no sakārtotām finansēm. Jānosprauž mērķis fiksēt visus ienākumus un izdevumus, plānot tos un turēties pie konkrētā plāna, citādi budžeta izveide nebūs pilnīga un efektīva. Ja nebūs pilnīgas apņēmības, trūks arī pašdisciplīnas, kas noteikti izjauks visu plānošanu, jo naudas plūsma ir jākārto sistematizēti un precīzi, lai no tā būtu kāds labums.

Cik noderīgi ir ģimenes budžeta plānošanas rīki?

Lai to saprastu, noteikti der paskatīties internetā dažādus budžeta plānošanas rīkus un izvēlēties sev parocīgāko un piemērotāko. Cilvēki ir dažādi, un viņu paradumi un iespējas arī ir dažādas. Naudu plānot var dažādi – veicot ienākumu un izdevumu uzskaiti un plānošanu kladē, datorā vai telefonā, dažādās interneta vietnēs vai vācot čekus. Mūsdienās tiek piedāvāti daudz un dažādi bezmaksas budžeta plānotāji. Pie tam lielu daļu no tiem var ielādēt telefonā kā aplikāciju, lai tie vienmēr būtu pa rokai un varētu veikt vajadzīgos ierakstus. Viss sākas ar visu ienākumu apzināšanu un piefiksēšanu – precīzi apmēri un datumi, kad tie tiek saņemti. Lai tālāk plānotu savus tēriņus, der ņemt vērā naudas budžeta sadalījumu – alga tiek sadalīta 3 daļās – 50% pamatvajadzību nodrošināšanai, 30% vēlmju piepildīšanai un 20% uzkrājumu veidošanai.

No sākuma jūs, iespējams, pretosieties šim sadalījumam, jo redzēsiet, ka ar līdzšinējiem tērēšanas paradumiem nevarat iekļauties norādītajā naudas sadalījumā. Tomēr tas ir iespējams, vajag tikai pārdomāt savus tēriņus, noteikti ir kādi nevajadzīgi tēriņi, ko var izslēgt vai samazināt. Tā kā pārtikā tiek iztērēta bieži vien lielākā daļa algas, tieši tur arī ir iespējams visvairāk ietaupīt – nepērkot dažādus našķus un uzkodas, izvairoties no ātrās ēdināšanas iestādēm, dodoties uz veikalu paēdis un ar iepriekš sastādītu sarakstu. Vēl var pārskatīt pakalpojumu sniedzēju rēķinus un padomāt, vai saņemtie pakalpojumi tiek 100% izmantoti – iespējams, no kaut kā var atteikties. Savu naudu un plānotos tēriņus var rēķināt gan mēnesim, gan nedēļām vai pat dienām – tas ir atkarīgs no ienākumu regularitātes vai paša cilvēka vēlmēm.

Budžeta plānošanas rīkiApkopojot visus izdevumus, kas ir atsevišķi izdalīti tabulā, var ērti pārskatīt savus tēriņus un tos analizēt. Tā gūstot pilnīgu informāciju par to, kur paliek jūsu nauda. Tādējādi varat plānot nākamo mēnešu izdevumus, reāli redzot, cik ir iespējams ietaupīt vai atlikt kādam konkrētam mērķim, piemēram, lielākam pirkumam. Redzot savas naudas patieso daudzumu, der arī aizdomāties par papildus naudas gūšanas iespējām, uzlabojot savu finansiālo stāvokli. Ir dažādi veidi, kā papildus piepelnīties, nepārslogojot sevi vēl papildus darbā – valsts piedāvā attaisnoto izdevumu atmaksu oficiāli strādājošiem, vaļasprieki, ar kuriem var nopelnīt, kā arī savu uzkrājumu turēšana krājkontā vai noguldījumu kontā, kur tie pelnīs procentus. Plānojiet savas finanses, jo tas paver plašākas iespējas domāt par savu nākotni, nodrošinot tās stabilitāti.

Kā redzam, tad ģimenes budžeta plānošana ir ļoti nopietns process, bez kura ir grūti iedomāties veselīgu finansiālo stāvokli. Lai šāda budžeta veidošana būtu ar rezultātu, cilvēkam ir jāmāk sevi disciplinēt un plānot savu naudu tā, lai katrs izdevums būtu ar pamatojumu. Ja šim visam klāt vēl nāks arī naudas taupīšana un krāšana, tad šis būs labs garants tam, lai nekad nevajadzētu saskarties ar finansiālām problēmām, kur nu vēl ņemt mazos kredītus pie Bino, lai šīs problēmas risinātu. Pieticība un dzīvošana ar saviem līdzekļiem nevis pāri tiem ir jāmācās no pašas bērnības, tāpēc lieciet savas nākamās paaudzes pamatos gudru attieksmi pret naudu, nepieļaujot vieglprātību un dzīvošanu pāri saviem līdzekļiem. Lai jums izdodas sakārtot savas finanses ar saviem spēkiem, un labs sākums būs, ja jau šodien sāksiet plānot savus tēriņus atbilstoši saviem ienākumiem.


Vērtējums: 5,00 no 5
Balsis: 2

3 komentāri | Komentēt

  1. Ernests

    Es to uzticu sievai. Ļoti palīdz, jo tā tur naudu pie sevis un nedod man neko lieku. Ja nauda būtu pie manis, mēs bankrotētu.

  2. Kasis

    Var jau gudri runāt par to ģimenes budžetu un visādām taupīšanām, bet, ko darīt, ja ir paņemti vairāki mazie kredīti un hipotēka, un kopējais maksājumu slogs ir vairak par 60% no ienākumiem? Braukt uz ārzemēm?

    • blakts

      Ir jāieslēdz smadzenes un jāsāk beidzot uzņemties atbildība par saviem lēmumiem. Bez taupīšanas un kaut kāda ieņēmumu un izdevumu plana nekas nesanāks. Ja ir nonācis līdz tādam vājprātām, tad jāsāk domāt par maksātnespējas procesu vai pieminētajām ārzemēm. Tikai bez valodas un labas profesijas tur nav ko darīt. Lumpeņi nekur labi nedzīvo.

Atstāt komentāru




Kā saņemt kredītu?

Sākumā izvēlieties aizdevēju un dodieties uz tā mājas lapu, lai aizpildītu pieteikumu. Izvēlieties tik lielu ikmēneša maksājumu, lai pēc ikmēneša maksājuma veikšanas jums būtu 3/4 no jūsu ienākumiem. Izvēlieties mazāku kredīta summu - lielāka iespēja saņemt aizdevumu un mazāk jāatdod. Izpildiet aizdevuma pieteikumus no vairākiem dažādiem aizdevējiem. Pēc tam Jūs uzzināsiet, kas Jums piedāvā aizdevumu un cik tas ir izdevīgs. Aizdevuma pieteikumu aizpildīšana ir bez maksas, ja vien nav noteikta 0.01 centa maksa. Reģistrējoties tiks iegūta jūsu e-pasta adrese un vēlāk jūs varēsiet saņemt jaunāko informāciju par aizdevuma piedāvājumiem no konkrētā aizdevēja. Ja viens aizdevējs jums neaizdod, izmēģiniet citu. Parasti ir tā ka, jo augstāka ir kreīta procentu likme, jo vieglāk ir saņemt aizdevumu.

Kāpēc STARCRED aizdevumu salīdzinājums?

Ietaupi naudu uz komisijām

Jūtami ietaupās nauda

Pilnīgi bez komisijas maksas

Pilnīgi bez maksas

Izdevīgākie aizdevumu veidi

Visi aizdevumu veidi

Iepazīsties ar atsauksmēm par kredītiem

Patiesas kredītņēmēju atsauksmes