Kas jāņem vērā, pērkot automašīnu līzingā?

Ja vēlies iegādāties patiešām labu auto, nepārmaksājot un nenopērkot graustu, sākumā ir jāiepazīstas ar citu pieredzi un padomiem. Ja vēlies uzzināt, kas jāņem vērā, pērkot automašīnu līzingā, esi īstajā vietā. Mēs padalīsimies ar dažiem ļoti noderīgiem padomiem.

Sava personīgā auto iegāde daudziem no mums ir liels un ne vienmēr piepildīts sapnis. Sava mašīna tomēr paliek sava mašīna, nevis vecāku vai darba iedotā. Lai arī ar automašīnas iegādāšanos līdzi nāk ne tikai prieks un atbildība, bet arī papildus tēriņi, kas saistīti ar mašīnas izmantošanu – ne tikai degvielas izmaksas, bet arī dažādi remonti, riepu maiņa kā arī apdrošināšanas izmaksas un ikgadējā tehniskā pārbaude. Protams, noteikti jebkurš no mums gribētu pirkt jaunu mašīnu no salona, tomēr reālajā dzīvē tā notiek mazākumā gadījumu. Neatkarīgi no tā, vai mašīnu plānots iegādāties jaunu, mazlietotu vai ilgāk lietotu, ir dažādas lietas, kas jāņem vērā, pērkot auto kredītā vai skaidrā naudā, un to mēs šajā rakstā arī mēģināsim jums pastāstīt. Vispirms ir jāsaprot, kādu automobili iegādāties – jaunu, ar kuru varēsiet izbraukt no salona uz zināsiet, ka neviens cits ar to nav braucis, mazlietotu, ar kuru kāds cits ir braucis ne ilgāk par vienu gadu, vai tomēr lietotu – mašīnu, ar kuru ir braukts vairākus gadus.

Cik vecu auto izvēlēties?

No auto vecuma lielā mērā ir atkarīgs tas, cik mašīna izmaksās. Jauna, nelietota mašīna, ar kuru vēlēsieties izbraukt no salona, protams, izmaksās visdārgāk. Tomēr jāņem vērā tas, ka par mazlietotu automobili uzskata tādas mašīnas, kas ir brauktas ne ilgāk par vienu gadu. Ja līdz jaunas automašīnas iegādei ir jāpakrāj vēl nedaudz naudiņas, tad, iespējams, ir vērts pirkt mazlietotu mašīnu, jo visām jaunajām mašīnām pirmajā gadā notiek straujš vērtības kritums, kas nozīmē to, ka par mazāku naudas summu var atrast lielisku mazlietotu mašīnu. Tomēr arī lietotām mašīnām bieži vien nav ne vainas, jo Latvijā lielākais iegādāto mašīnu īpatsvars ir tieši lietoti automobiļi, kas skaidrojams ar to, ka tie ir lētāki un pieejamāki iedzīvotājiem. Pašos automašīnas meklēšanas pirmsākumos, protams, ir jānolemj, kāda tieši automašīna tiek meklēta – jauniešu pirmais sporta automobilis, ģimenes mašīna vai pilsētas mazauto.

Auto tipa izvēle ir visvienkāršs lēmums, jo katrs jau mēs vislabāk zinām savus ieradumus un vajadzības. Ja līdz šim ir braukts ar vienas markas mašīnu, tas noteikti nenozīmē, ka nākamā mašīna jāiegādājas tās pašas markas, jo, lai arī pieradums ir liels, tomēr ir vērts aplūkot arī citas auto markas, kas, iespējams, būs daudz piemērotākas jums. Vēl būtiski ir izlemt, ar kāda veida degvielu vēlamies savu braucamo – dīzeli, kas ir diezgan ekonomisks, piemērots lielu attālumu veikšanai, tomēr ziemā mašīnas ar dīzeļdzinēju lielā salā var sagādāt problēmas, gāzi – ļoti ekonomisks variants, tomēr gāzes iekārtas uzstādīšanai ir ļoti lielas izmaksas, vai benzīnu – degviela, kas ir visneekonomiskākā, tomēr uzticama un klusa braukšana, kā arī tā paredz zemākas dzinēja remonta izmaksas. Lietotu mašīnu iegādei ir jāpievērš vislielākā vērība, vēl jo vairāk, ja tiek ņemts kredīts auto iegādei.

Vai iepazīties ar CSDD un dažādu ekspertu ieteikumiem?

Auto pirkšanas ekspertiAuto eksperti un CSDD dod dažādus ieteikumus, kā visveiksmīgāk nopirkt lietotu mašīnu, lai nav tā, ka dažus mēnešus vai pat nedēļas pēc auto nopirkšanas sākas zili brīnumi, kas pirkšanas brīdī ir bijuši noklusēti, bet jaunajam īpašniekam rada diezgan lielus tēriņus. Ja esat nolēmuši pirkt lietotu auto, ir divas iespējas, kā to izdarīt – vai nu pie oficiāliem lietotu braucamrīku tirgotājiem vai pa tiešo no privātpersonas. Ja esat noskatījuši kādu mašīnu sludinājumu portālā, bet redzat, ka tai ir norādīta pārāk zema cena, neiekrītiet slazdā, jo izlecoši zema cena neliecina par neko labu – visticamāk mašīnai ir kāds defekts, lai arī mašīnas pārdevējs censtos ieskaidrot, ka zema cena ir dēļ tā, ka viņš vēlas pārdot to steidzamā kārtā. Noteikti jāizvairās pirkt mašīna no nepazīstamiem cilvēkiem, ko vēlāk nebūs iespējams atrast. Bieži valda prakse, ka auto tiek nekvalitatīvi sagatavots uz pārdošanu, ieliekot sludinājumu ar kontaktiem, kas pēc pārdošanas vairs nav sasniedzami.

Pērkot lietotu vai mazlietotu auto, noteikti ir vērts ielūkoties CSDD e-pakalpojumā, kurā ir iespēja iegūt informāciju par to mašīnu tehniskās apskates rezultātiem, kuras ir reģistrētas Latvijā - tas var atklāt brīnumus. Kā arī Iekšlietu ministrijas Informācijas centrā var pārbaudīt, vai noskatītais automobilis Latvijā nav izsludināts meklēšanā. Vēl piesardzība no drošības aspektiem ir iepazīties ar statistiku par visvairāk zagto mašīnu markām, jo nereti ārpus Latvijas nozagtās mašīnas cenšas pārdot Latvijas tirgū. Lai arī lietots auto, tomēr svarīgi būtu pārliecināties, ka mašīnai ir divi atslēgu komplekti. Mašīnas iegādei jābūt pārdomātai, nedrīkst uz sitiena pirkt pirmo mašīnu, kas iekrīt acīs. Noteikti ir vērts salīdzināt vienas markas un tehnisko parametru mašīnu cenas, lai aptuveni saprastu, cik noskatītās mašīnas cena ir tuvu vidējai cenai par konkrēto braucamo.

Vai būt acīgam un norādīt uz auto defektiem?

Kad esat noskatījuši kādu automašīnu un nolēmuši to aplūkot, lai izlemtu, vai to iegādāties, ņemiet vērā, ka auto pārbaude un novērtēšana ir vienīgi jūsu rokās – ja būsiet zinošs un acīgs, ļoti iespējams izvairīsieties no nepatīkamiem pārsteigumiem tuvākajā nākotnē. Ja pats nejūtaties droši par savām zināšanām, paaiciniet kādu draugu, kurš pārzina mašīnas, vai arī sarunājiet autoservisā noskatītās mašīnas pārbaudi, lai pārliecinātos par tās tehnisko stāvokli. Ja uzticaties sev, tad ne tikai apskatiet vizuāli mašīnas riepas, dzinēja skaņu, kurai jādarbojas vienmērīgi, virsbūvi un mašīnas apakšu, vai nav rūsas pleķi, dzinēju, salona izskatu, bet izbrauciet arī testa braucienu, kurā pārbaudiet, vai, nospiežot spēcīgi gāzes pedāli, pa izpūtēju nenāk ārā zili dūmi, bremžu asumu, stūres gaitu. Pārbaudiet arī, vai strādā komforta elementi – elektriskie spoguļi, krēslu apsilde, logu tīrītāji, lūka, gaisa kondicionieris u.c.

Kā norēķināties par noskatīto auto?

Atkarībā no tā, cik dārgu mašīnu esat nolēmis iegādāties, ir vairākas iespējas, kā samaksāt par noskatīto mašīnu – sakrāt naudu pašam vai ņemt auto kredītu jeb līzingu, kurš ļaus tikt pie auto daudz ātrāk. Ja sakrātā nauda nav pārāk liela, iespējams, labāk par vecāka un lētāka auto iegādi būs pirkt jaunāku un labāku auto, izmantojot savus iekrājumus pirmajai līzinga iemaksai. Noteikti lielākā daļa cilvēku ieteiktu neņemt kredītu, jo nebūs nevienam nekas jāmaksā un mašīna būs sava, bet noteikti ir vērts iepazīties ar populārāko kreditoru piedāvāto iespēju noformēt līzingu. Līzinga noformēšana ir ātra un viegla, kā arī tā neprasa daudz laika.


Vērtējums: 4,80 no 5
Balsis: 5

2 komentāri | Komentēt

  1. Tačka

    Es ņemu vērā tikai vienu - lai auto nav kaut kāda miskaste. Pārējais jānopelna darbā.

  2. automobilists

    Latvijā un vispār bijušajā Padomju savienībā tā ir liela problēma - visi cenšas viens otru piečakarēt. Lai arī es neesmu tāls no tehniskajām zināšanām un protu novērtēt auto tehnisko stāvokli, arī es esmu iegrābies ļoti labi maskētos, bet sliktos automobiļos. Un vienu no tiem nopirku kredītā, nu, tajā Mogo, ko visur reklamē.

Atstāt komentāru




Kā saņemt kredītu?

Sākumā izvēlieties aizdevēju un dodieties uz tā mājas lapu, lai aizpildītu pieteikumu. Izvēlieties tik lielu ikmēneša maksājumu, lai pēc ikmēneša maksājuma veikšanas jums būtu 3/4 no jūsu ienākumiem. Izvēlieties mazāku kredīta summu - lielāka iespēja saņemt aizdevumu un mazāk jāatdod. Izpildiet aizdevuma pieteikumus no vairākiem dažādiem aizdevējiem. Pēc tam Jūs uzzināsiet, kas Jums piedāvā aizdevumu un cik tas ir izdevīgs. Aizdevuma pieteikumu aizpildīšana ir bez maksas, ja vien nav noteikta 0.01 centa maksa. Reģistrējoties tiks iegūta jūsu e-pasta adrese un vēlāk jūs varēsiet saņemt jaunāko informāciju par aizdevuma piedāvājumiem no konkrētā aizdevēja. Ja viens aizdevējs jums neaizdod, izmēģiniet citu. Parasti ir tā ka, jo augstāka ir kreīta procentu likme, jo vieglāk ir saņemt aizdevumu.

Kāpēc STARCRED aizdevumu salīdzinājums?

Ietaupi naudu uz komisijām

Jūtami ietaupās nauda

Pilnīgi bez komisijas maksas

Pilnīgi bez maksas

Izdevīgākie aizdevumu veidi

Visi aizdevumu veidi

Iepazīsties ar atsauksmēm par kredītiem

Patiesas kredītņēmēju atsauksmes