Kā veidot uzkrājumus, iztiekot bez kredītiem?

Vēlies parūpēties par savu un tuvinieku nākotni vai esi nonācis grūtībās, kuras prasa papildus līdzekļus vai pat kredītu ņemšanu? Mēs pastāstīsim - kā veidot uzkrājumus un parūpēties par to, lai nākotnē nevajadzētu satraukties par to, kā pārvarēt savas naudas grūtības.

Katrs no mums ir kaut reizi dzīvē saskāries ar to, ka makā izbeidzas nauda. Daži to pārvar vieglāk, bet dažiem šis tukšums var uzturēties vairākas dienas. Lai šādās situācijās nenokļūtu vispār, ļoti lietderīgi ir veidot uzkrājumus, kuri tad arī būs kā glābšanas riņķis vai drošības spilvens situācijās, kad kaut kam pietrūkst. Uzkrājumi spēj palīdzēt arī izvairīties no kredītu ņemšanas, jo jums vienmēr ir sava nauda, ar kuras palīdzību var risināt radušos sarežģījumus. Lai arī vairumam cilvēku ir skaidrs, ka šādi var sevi pasargāt, tikai reti kurš spēj kaut ko atlikt un iekrāt, un tikai retais, brīžos, kad ir aptrūkusies nauda, neaizņemas to. Daudziem arī ir nepareiza izpratne par uzkrājumu veidošanu, jo tie domā, ka tas ir ļoti sarežģīti un prasa lielus līdzekļus. Pamēģināsim jums atvieglot dzīvi un pastāstīsim, kā var iztikt bez kredītiem, pieturoties pie neliela darbību plāna.

Ar ko sākt, ja vēlies veidot uzkrājumus?

Kā jebkurā lietā ir jābūt kaut kādam rīcības plānam, un katra rīcības plāna gala rezultāts ir mērķis. Tātad jāsāk būtu ar mērķa noteikšanu. Katram šie mērķi var būt dažādi, cits vēlēsies sakrāt 500 euro, cits vairāk, cits to izdarīs dažu mēnešu laikā, bet citam tas būs vesels gads - katrs to darīs pēc savām iespējām. Bieži gadās, ka cilvēks nesaņem pietiekami lielu algu, un tas sevi maldina ar to, ka tam nav, no kā atlikt. Patiesībā ir tā, ka atlikt var no jebkuras pieejamās summas, kaut vai tas būs viens euro nedēļā, pēc gada tie jau būs vairāk kā 50 euro. Laiks rit, un gads paskrien ļoti ātri, tāpēc, atliekot kādus 10 euro katru mēnesi, būsiet priecīgi, ka pēc gada būs izveidojies labs drošības spilvens, kurš ļaus izvairīties no mazajiem kredītiem un maksas par to izmantošanu.

Uzkrājumu veidošanas pamatiKad būsiet noteikuši savus mērķus, jums būs jāsāk domāt arī par to, kur var ietaupīt, lai savu mērķi varētu sasniegt bez problēmām, neatņemot to no kaut kā, kas ir nepieciešams. Taupīšana ir jebkura ģimenes budžeta plānošanas pamatā - nevar neko plānot, ja nauda tiek tērēta neapdomīgi. Katram cilvēkam mēneša laikā ir kaut kādi sistemātiskie maksājumi, veidojas izdevumi, kuri ir ļoti līdzīgi vai tādi paši. Šeit vienmēr var atrast vietu, kur kaut ko optimizēt, samazinot rēķinus un tēriņus - atliek vien iedziļināties un parēķināt visas izmaksas, un piemeklēt kādu lētāku alternatīvu vai atteikties no visa liekā jeb nelietderīgā. Arī kredītu maksājums var būt lieka nasta, tāpēc ar tiem ir jābūt piesardzīgiem un jācenšas pieturēties pie apziņas, ka iztikt vajadzēs paša spēkiem nevis paļauties uz to, ka kāds aizdos. Paša spēki būs rūpīga ģimenes budžeta plānošana, taupīšana un uzkrājumu veidošana.

Nonākot pie visa augstāk minētā, jūsu priekšā būs jau gatavs rīcības plāns ar skaidru mērķi iekrāt naudu. Te varētu šķist, ka viss sāks iet uz labo pusi, taču ne vienmēr tā notiek. Bieži gadās, ka cilvēks pieiet šai lietai tikai uz pusi un kaut kur palaižas, notērējot naudu tur, kur tas nav atļauts atbilstoši savam ģimenes budžetam. Sākumā tas ir pa retam, tad paliek ar vien biežāk, līdz cilvēks sāk ķerties klāt tai naudai, kura būtu jāliek uzkrājumu fondā. Un visbēdīgākais ir tad, kad cilvēks pieskaras jau uzkrātai naudai, iztērējot to uz nepārdomātu pirkumu un atrunājoties ar to, ka sakrās no jauna. Disciplīna šeit ir noteicošais, cilvēkam jābūt ar raksturu, pretēji neko nevarēs sakrāt, un beigu beigās, kad cilvēks pilnīgi pametīs spēju kontrolēt savas finanses, tās saruks, un tad jau prasīsies pēc kāda ātrā kredīta. Te arī parādās biežais kredītu ņemšanas iemesls - nespēja veidot uzkrājumus, kontrolēt savas finanses un bieži vien arī dzīvošana pāri saviem līdzekļiem.

Kā iztikt bez kredītiem, neveidojot uzkrājumus?

Praktiski tas ir iespējams, cilvēks tik tiešām var iztikt bez kredītiem arī tad, ja netiek veidoti uzkrājumi. Te ir vairāki varianti: totāla kredītu ignorēšana, pieciešot neērtības vai trūkumu; nopelnot pietiekamu algu; plānojot savas finanses tā, lai visam pietiktu. Kā lai ignorē kredītus? Ieskaidrojiet sev to, ka šie pakalpojumi ir neizdevīgi un daudziem ir izpostījuši dzīvi - motivējiet sevi nekļūt par vienu no tiem nelaimīgajiem, kas iekrīt kreditoru slazdā. Kā lai pacieš neērtības un trūkumu? Ja runa ir par kaut kādām ekstrām, bez kurām var iztikt, tad liela bēda, padzīvot mazliet pelēcīgāk, nebūs, cilvēks pielāgojas pie visa ļoti ātri. Ja līdz šim ir nācies gulēt dārgā gultā un skatīties skaistu ainavu pa logu, nekas traks ar jums nenotiks, ja pagulēsiet uz grīdas mazā īrētā dzīvoklītī, kur pa logu neko acij tīkamu redzēt nevarēs. Piemēru var būt daudz, pieticībā vienmēr ir, uz ko tiekties. Badoties gan būs pagrūtāk, un to arī nevajag darīt, tomēr savus ēšanas paradumus gan var pamainīt, izveidojot ekonomisku ēdienkarti, no kuras tiek izslēgti bezjēdzīgi našķi un delikateses.

Visbeidzot nonākam pie tā, ka iztikt bez kredītiem var, plānojot savas finanses. Tas patiešām ir vienīgais un pareizais veids, kā kontrolēt savu naudu, iztikt bez aizņemšanās un bieži vien nonākt pie iespējas arī kaut ko uzkrāt. Ja rūpīgi plānosiet, kur un cik tērēt, tas neļaus izmest naudu vējā un liks novērtēt sevis nopelnīto naudu daudz vairāk. Ar laiku šis viss kļūs par tādu kā dzīvesveidu, un nekas Jūs nevarēs no tā novirzīt. Plānojiet, taupiet, centieties nopelnīt kaut nedaudz vairāk, lai sanāk arī uzkrājumu veidošanai, un jums nekad nenākas nonākt pie kreditoriem, kuri aizdod kredītus situācijā, kurā jūs tos nevarat atļauties. Jā, ja cilvēkam uz doto brīdi nav naudas, tad viņš neko nevar atļauties, nevar atļauties arī aizņemties, jo naudas, kuru būs jāatdod, tam arī nav. Sanāk dzīvot rītdienā, kura nav vēl pienākusi, rītdienā, par kuru nekas nav zināms un paredzams. Šodien izskatās, ka viss būs labi, bet jau rīt viss var mainīties uz citu pusi, tāpēc centieties nepaļauties uz veiksmi un kreditoru pakalpojumiem, paļaujieties tikai uz saviem spēkiem un iespējam.

Kāpēc ir nepieciešams veidot uzkrājumus ilgtermiņam?

Uzkrājumi ilgtermiņamUzkrājumi, iekrājumi, ietaupījumi – katrs naudas krāšanu sauc citādāk. Arī šo vārdu nozīme nedaudz atšķiras, tomēr princips ir viens un tas pats – neiztērēt visus savus līdzekļus, bet daļu nolikt malā, ko nav paredzēts tērēt. Cilvēku ieradumi ir dažādi – kādam naudas iekrājumu veidošana sagādā galvassāpes, jo viņš, lai arī atliek kādu zināmu summu, ko nosolās netērēt, tomēr iztērē, jo zina, ka jaunas kleitas nopirkšana neietekmēs ikmēneša tēriņus. Gadās arī, ka uz mēneša beigām maciņā pietrūkst līdzekļu maizes iegādei, kā rezultātā naudas krāšana nevedas. Tomēr ir cilvēki, kuriem naudas krāšana ir sistemātisks process, nauda, neskatoties uz ikdienas tēriņiem, tiek regulāri atlikta. Noteikti uzkrājumu veidošana nāk tikai par labu, tāpēc vajadzētu kaut nelielu summu, tomēr regulāri nolikt malā netērēšanai, bet gan krāšanai.

Noteikti katras ģimenes vai cilvēka labklājībai un drošībai vajadzētu veidot iekrājumus. Tie var noderēt brīžos, kad, piemēram, ir zaudēts darbs vai īslaicīgi nav iespējams strādāt, kā rezultātā ģimenes ienākumi krasi samazinās vai pazūd pavisam. Lai ģimene neciestu badu un nevajadzētu dzīvot uz ielas, izdzīvot palīdzēs tieši uzkrājumi. Un šādā gadījumā būsiet priecīgi, ka bijāt tik gudri un atbildīgi, ka domājāt par nākotni, ja nu pienāk nebaltas dienas, kā arī atviegloti uzelposiet, jo nevajadzēs ņemt aizdevumu vai aizņemties no radiniekiem. Jābūt atbildīgam nepārtraukti – arī tad, kad viss ir labi, jo nekad neko nevar zināt. "Drošības spilvena" izveidošanai būtu jābūt obligātam pasākumam ikvienai ģimenei. Lai arī alga iespējams nav liela, tomēr kaut 20 euro mēnesī būs pietiekoši daudz, lai rūpētos par savu nākotni.

Kādiem nolūkiem noder uzkrātā nauda?

Uzkrājumi noder ne tikai tad, kad ir zuduši ienākumi uz kādu laiku, bet arī citiem neparedzētiem gadījumiem, piemēram, negaidīti piemeklē kāda slimība, kuras ārstēšanai ir nepieciešami ievērojami līdzekļi. Kā arī negaidīti var salūzt ledusskapis vai dators, un steidzami vajag iegādāties jaunu. Protams, ir arī daudz mītu par taupīšanu, bet svarīgi ir kas cits. Krāt naudu var arī kam konkrētam – ceļojumam, kādai dārgākai lietai, piemēram, televizoram, ritenim vai mašīnai. Tomēr nevajadzētu iztērēt līdz nullei jau sakrāto naudu, kādu summiņu vajadzētu tomēr atstāt arī neparedzētiem gadījumiem. Uzkrājumus daudzu gadu garumā veic arī vecāki, kas domā par bērnu nākotni – daudzi atbildīgie vecāki jau kopš bērna dzimšanas ir atvēruši noguldījuma kontu, uz kuru katru mēnesi tiek pārskaitīta konkrēta naudas summa.

Mērķis naudas krāšanai bērna nākotnei lielākoties ir izglītības apmaksai vai, lai palīdzētu uzsākt patstāvīgu dzīvi, piemēram, dzīvokļa iegādei, kad bērns jau būs izaudzis un spēs sevi nodrošināt. Tik, cik daudz ir iemeslu, kāpēc nepieciešams veidot uzkrājumus, tik pat ir daudz veidu, kā to vislabāk darīt. Naudu var krāt "zeķē", turot iekrājumus mājās, vai arī atvērt noguldījumu vai norēķinu kontu, uz kuru iekrājumi tiek pārskaitīti. Noteikti nevajadzētu iekrājumus turēt vienā vietā ar ikdienas tēriņiem paredzēto naudu, jo tādejādi var nojukt visa rēķināšana, un netīšām iztērēties tā nauda, kas bija domāta atlikšanai. Kā arī jāatceras, ka iekrājumu turēšana mājās var būt diezgan nedroša. Pirmkārt, tāpēc, ka jebkuru no mums var apmeklēt zagļi vai krāpnieki, kas vēlas naudu nozagt, otrkārt – lielas skaidras naudas summas turēšana var būt apgrūtinoša tādos gadījumos, kad mainās valsts valūta, kā tas ir bijis visās valstīs, kuras ir mainījušas savu valūtu.

Mūsuprāt, visdrošāk ir veikt un glabāt uzkrājumus bankā – noguldījumu krājkontā vai parastā norēķinu kontā. Noguldījuma konta būtība ir tāda, ka tajā tiek noguldīta kāda konkrēta naudas summa, kas parasti ir diezgan liela – vairāki simti vai tūkstoši euro. Šī summa ar laiku kļūst lielāka, jo banka palielina to par konkrētiem procentiem. Šī summa tiek noguldīta uz konkrētu termiņu, kura laikā naudu nav iespējams izņemt, tā ir bankas rīcībā. Kā arī termiņnoguldījuma summu nav iespējams papildināt. Šis variants būt vispiemērotākais tādos gadījumos, ja esat, piemēram, saņēmis mantojumu vai pārdevis dzīvokli, bet saņemto naudu nevēlaties tērēt, bet gan atstāt nākotnei. Krājkontu parasti atver, domājot ne tikai par savu bērnu, bet arī par savu nākotni. Krājkonta mērķis ir veidot finanšu rezervi neparedzētiem gadījumiem.

Sakrātie uzkrājumu procenti ir patīkams ieguvums

Arī krājkontā papildus iekrātajai summai katru ceturksni tiek pieskaitīti peļņas procenti. Atšķirībā no noguldījuma konta, krājkontā uzkrāto naudu ir iespējams izņemt aptuveni nedēļu no brīža, kad par to ir paziņots bankai. Var iekrāto naudu glabāt arī norēķinu kontā, tomēr noteikti ne tajā pašā, kas tiek izmantots algas saņemšanai un maksājumu veikšanai. Šajā gadījumā savai naudai varēsiet tikt klāt jebkurā brīdī, tomēr par to nesaņemsiet peļņas procentus. Izlasot šo rakstu, jūs redzat un saprotat to, cik ļoti nozīmīgi ir veikt naudas uzkrājumus. Tuvojoties 1. septembrim, nevar nepateikt, ka šeit šī naudiņa varētu noderēt bērnu palaišanai skolas gaitās. Tas būs labāk kā online kredīti, kuri nākotnē var radīt vēl lielākus sarežģījumus ar naudu.

Uzkrājumu veidošana vai tomēr ilgtermiņa kredīts?

Uzkrājumi vai ilgtermiņa kredīts?Ir situācijas, kad uzkrājumu veidošana ir pareizākais variants, lai kaut ko iegādātos pārdomāti un bez kredītiem. Labi, ja tas viss ir piekopts jau labu laiku un iekrājumi ir veidoti vairākus gadus. Vairāku gadu iekrājumi ir stabils garants jebkādiem pavērsieniem - vai tas būs auto remonts, bet varbūt pat jauna biznesa uzsākšana, naudas rezerves palīdzēs realizēt iecerēto. Vārdos viss ir skaisti, bet ar reālo dzīvi tam visam ir mazs sakars, jo cilvēks pārāk strauji dzīvo un tērē, gribas visu un uzreiz. Bieži vien, kā noderīgs palīgs ir ilgtermiņa kredīts, kas ļauj savas ieceres realizēt ātrāk, negaidot ilgos gadus, kad tiks sakrāta nauda. Ilgtermiņa aizdevumiem ir savas priekšrocības, tie nav tik drastiski kā mazie kredīti, piemēram, Ladyloan kredīts, tāpēc uz šo pakalpojumu dažkārt var paļauties. Protams, krāt un veidot uzkrājumus ilgtermiņam vajag, bet jādomā arī par to, cik nepieciešama ir iekārotā lieta un vai pārmaksa kredīta procentos ir to vērta.

Šodien nav varbūt pat būtiski, kam nauda tiek atlikta un krāta, tomēr varbūt jau nākamajā mēnesī vai pēc gada būsiet gandarīts par sevi, jo būsiet sev raduši iespēju atrisināt neparedzētas situācijas, kurās risinājums var būt tikai nauda. Domājiet ne tikai par savu, bet arī par savu bērnu nākotni, jo tas tiešā veidā ietekmēs arī jūsu dzīvi – ja būsiet krājuši naudu bērnu studiju apmaksai jau kopš bērna dzimšanas, tad nebūs vajadzīgs domāt par to, kur lai ņem tik lielu naudas summu, lai varētu apmaksāt studijas, kā arī bērnam nebūs jāņem studiju kredīts. Naudas krāšanas veidu un apmēru katrs izvēlas savām iespējām un situācijai atbilstošāko un ērtāko. Atcerieties – neatkarīgi no jūsu ienākumu līmeņa atvēliet kaut nelielu naudas summu savai nākotnei.


Vērtējums: 5,00 no 5
Balsis: 1

1 komentārs | Komentēt

  1. Krājējs

    Diezgan nereāli, ja ņem vērā Latvijas situāciju, kad katrs trešais cilvēks cieš trūkumu. Es vispār neko nevaru iekrāt, visa nauda aiziet uz dzīvesvietas apmaksu un ēdienu. Par kādu krāšanu var būt runa, ja nav no kā?

Atstāt komentāru




Kā saņemt kredītu?

Sākumā izvēlieties aizdevēju un dodieties uz tā mājas lapu, lai aizpildītu pieteikumu. Izvēlieties tik lielu ikmēneša maksājumu, lai pēc ikmēneša maksājuma veikšanas jums būtu 3/4 no jūsu ienākumiem. Izvēlieties mazāku kredīta summu - lielāka iespēja saņemt aizdevumu un mazāk jāatdod. Izpildiet aizdevuma pieteikumus no vairākiem dažādiem aizdevējiem. Pēc tam Jūs uzzināsiet, kas Jums piedāvā aizdevumu un cik tas ir izdevīgs. Aizdevuma pieteikumu aizpildīšana ir bez maksas, ja vien nav noteikta 0.01 centa maksa. Reģistrējoties tiks iegūta jūsu e-pasta adrese un vēlāk jūs varēsiet saņemt jaunāko informāciju par aizdevuma piedāvājumiem no konkrētā aizdevēja. Ja viens aizdevējs jums neaizdod, izmēģiniet citu. Parasti ir tā ka, jo augstāka ir kreīta procentu likme, jo vieglāk ir saņemt aizdevumu.

Kāpēc STARCRED aizdevumu salīdzinājums?

Ietaupi naudu uz komisijām

Jūtami ietaupās nauda

Pilnīgi bez komisijas maksas

Pilnīgi bez maksas

Izdevīgākie aizdevumu veidi

Visi aizdevumu veidi

Iepazīsties ar atsauksmēm par kredītiem

Patiesas kredītņēmēju atsauksmes