Privātie naudas aizdevēji vai online kredīti?

Lai arī uz doto brīdi ir ļoti plašas aizņemšanās iespējas pie bankām un nebanku kreditoriem, ir situācijas, kurās cilvēks izvēlas privātos aizdevējus. Kas tad ir labāks - apšaubāmi privātie aizdevēji vai tomēr mazie kredīti, kurus var saņemt pavisam vienkārši un ātri?

Privāto naudas aizdevēju būtība savā ziņā neatšķiras no tiem aizdevumiem, ko izsniedz nebanku kredītkompānijas – kas ir naudas aizņemšanās ar konkrētu atmaksas termiņu un noteiktu procentu likmi. Tomēr privātajiem, protams, ir vairākas atšķirības no standarta aizdevumiem, ko izsniedz juridiskas personas. Privātais kredīts ir tāds naudas aizdevums, ko, kā jau priekšā pasaka nosaukums, izsniedz privātpersonas no saviem privātajiem naudas līdzekļiem. Privātie naudas aizdevēji, kuriem ir brīvi naudas līdzekļi, ir tiesīgi no naudas taisīt naudu – citi to nogulda bankā un pelna no tā uz procentiem, citi izvēlās to aizdot tiem, kam tā ir nepieciešama, saņemot par to noteiktu procentu no summas. To, cik riskanta un izdevīga ir vai nav naudas aizņemšanās no privātpersonas, jālemj pašam aizņemties gribētājam, izvērtējot savas iespējas un saistību sekas.

AizdevējsSaņemšanaSummaVecumsKomisijas %
3.8 KSPLATFORMA atsauksmes

KSPLATFORMA INFO

15 min.
5000 50 - 5000 € SAŅEMT
18 - 75 gadi

0 - 9 %

Gan naudas aizdevējam, gan aizņēmējam jebkuri darījumi ar naudu ir jānoformē oficiāli – ar juridiski derīgu aizdevuma līgumu. Ja tiek aizņemtas lielākas naudas summas, kuru atmaksas termiņš arī ir diezgan ilgs, kas izsakāms gados, noteikti ir vērts samaksāt juristam vai notāram, kas šo līgumu pārskatīs vai papildinās ar punktiem, kas var pasargāt no nepatikšanām, piemēram, pēc gadiem pieciem. Tas pasargās no krāpnieciskiem gadījumiem vai arī no iespējas, kad privātais naudas aizdevējs nomirst un par naudas atgūšanu sāk rūpēties mantinieki. Ir jāatceras, ka nevar svešiem cilvēkiem akli uzticēties un domāt tikai tajā brīdī, kad vajadzīgā nauda ir jāiegūst. Jo visur, kur ir saistība ar naudu, tās aizdošanu, cīnīšanos par atdošanu un samaksas saņemšanu procentu veidā, riski pastāv abām pusēm.

Privātie kredīti dažkārt var būt izdevīgāki

Naudas aizņemšanās pie privātā aizdevēja ir lieliska ar to, ka šim darījumam var paredzēt daudz un dažādus aspektus - ar aizdevēju var sarunāt īpašākus, kredītņēmējam piemērotākus un panesamākus noteikumus. Aizņemoties naudu bankā vai pie kāda no nebanku kreditoriem, aizdevuma noteikumi pārsvarā ir standarta, kurus pielāgot katram kredītņēmējam neviens nepiedāvā, tāpēc privātie kredīti šajā ziņā var būt daudz elastīgāki. To, cik lielu summu, atmaksas termiņa garumu un procentu likmi noteikt, var mēģināt sarunāt ar aizdevēju, lai noteikumi būtu izdevīgi abām pusēm. Protams, aizdevējs savu naudu neplāno mazās summās aizdot uz ilgu laiku, jo viņam tas noteikti nav izdevīgi, bet noteikti ir iespējams nepieciešamajai naudas summai sarunāt tādu atmaksas grafiku, kas būs reāli atmaksājams. Gan atmaksas termiņš var būt ļoti dažāds – no pāris mēnešiem līdz pat pāris desmitiem gadu, gan arī maksājuma grafiks īpaši pielāgots aizņēmēja atdošanas iespējām – piemēram, veikt pakāpenisku naudas atmaksu reizi ceturksnī vai pusgadā, kas ir atkarīgs no naudas aizņēmēja ienākumu periodiskuma un apmēriem.

Kā atrast privātos aizdevējus, kur sastopami privātie aizdevēji?

Kā atrast privātos aizdevējus?Lielākoties privātos aizdevējus var atrast caur sludinājumu portāliem, kur paši naudu aizdot gribētāji ir ielikuši sludinājumu, kas par konkrētu atlīdzību aizdod naudu. Tomēr svešiem cilvēkiem vienmēr ir grūtāk uzticēties, un darījumos ar naudu ir jāievēro īpaša piesardzība. Vēl ir iespēja aizņemties no zināma cilvēka vai no citiem zināmiem jau pārbaudītiem cilvēkiem, jo tad būs mazāka iespēja, ka jūs kāds apkrāps. Risks pastāv arī tam cilvēkam, kurš naudu aizdod, jo vienmēr pastāv risks kādu iemeslu dēļ savu naudu atpakaļ neatgūt. Tāpēc jāvalda savstarpējai uzticībai starp abām pusēm – gan starp privāto aizdevēju, gan to, kurš aizņemas. Jāatzīmē, ka pie privātajiem naudas aizdevējiem iespēja aizņemties naudu būs arī tam cilvēkam, kurš jau ir sabojājis savu kredītvēsturi, jo viņš gribēdams nevarēs paņemt kredītu no oficiāla kredītdevēja. Privātie aizdevēji savās iespēju robežās centīsies izvērtēt aizdevuma ņēmēja maksātspēju, tomēr viņiem, iespējams, nebūs tik plašas iespējas redzēt līdzšinējo kredītņēmēja maksātspēju, kredīta atmaksas ieradumus, kā tas ir iespējams oficiāliem aizdevējiem.

Pozitīvais kredīta ņemšanā no privātā aizdevēja ir tas, ka ar to var sarunāt abām pusēm izdevīgus nosacījumus, kā to var izdarīt arī pie kreditora Viasms. Iespējams, arī procentu likmes nav tik augstas, kā tās būs pie oficiāla kredītdevēja, jo privātajam kredītdevējam nav jāmaksā uzņēmējdarbību nodrošinošus izdevumus, strādnieku algas un citi maksājumi. Tomēr, nepārzinot tirgus vidējās procentu likmes, var iekulties nepatikšanās – piekrist augstākiem procentu maksājumiem un pārmaksāt. Aizņemšanās no privātpersonas ierasti ir pāris desmitu vai simtu euro aizņemšanās no zināma cilvēka bez procentiem, tomēr, aizņemoties lielākas naudas summas, ir jārēķinās ar ilgāku laika posmu, kurā tiksiet pie vajadzīgās naudas. Laiku aizņem gan aizdevēja meklēšana, gan pārrunas ar to, savstarpējās uzticības iegūšana un, protams, noteikumu atrunāšana un līguma noslēgšana.

Pirms ņem kredītu pie privātā aizdevēja, kārtīgi padomā

Noteikti pirms naudas aizņemšanās no privātā aizdevēja ir jāpārdomā, vai tiešām nauda ir vajadzīga, jo pats lielākais risks - naudas laicīga neatmaksāšana - var novest pie daudz bēdīgākām beigām. Ja iet runa par lielu naudas summu, noteikti ir jābūt pārliecībai, ka spēsiet maksājumus veikt laicīgi, jo privātais naudas aizdevējs, lai atgūtu savu naudu, iespējams, var sākt pielietot kriminālas un/vai drastiskas metodes, no kurām ciest var ne tikai parādnieks, bet arī viņa radi un draugi. Tāpēc, lai arī cik vilinoši dažreiz neliktos privātie kredīti, vienmēr ir jāapdomā gan ieguvumi, gan arī iespējamie riski. Ir skaidri jāsaprot, ka jebkuri naudas aizdevumi privātpersonām nes lielu varbūtību ievilkt šo privātpersonu parādu slazdā.

Un kā ar nebanku kredītiem - vai labāki par privātajiem?

Latvijā ir daudz nebanku kreditoru, kuri līdzīgi bankām izsniedz naudas aizdevumus. Lielākoties tie ir pāris simti euro, ko var aizņemties uz salīdzinoši īsu atmaksas termiņu. Bet ir arī lielāki naudas kredīti, ko ierasts dēvēt par ilgtermiņa aizdevumiem. Gan nebanku, gan banku kredīti tiek izsniegti, slēdzot aizdevuma līgumu. Lai arī nereti kredītdevēji reklāmās sola izvērtēt katru kredītņēmēju, piedāvājot tam individuālu pieeju un noteikumus, tomēr realitātē ir tā, ka aizdevējiem ir izstrādātas konkrētas vadlīnijas, pēc kurām tiek izvērtēts, cik lielu naudas summu tie izsniegs un kāds būs atmaksas termiņš un procentu likme. Un tas nozīmē to, ka kreditori īpaši neiesprings uz to, lai katram kredītņēmējam piedāvātu īpašus noteikumus. Protams, ja runa iet par vairāku desmitu tūkstošu lielu kredītu, tad pieeja arī ir individuālāka, bet tas ir banku sektors, kad ir runa par hipotekārajiem kredītiem vai aizdevumiem biznesam. Zemāk ir daži iecienītākie ātro kredītu izsniedzēji, kurus visbiežāk ir izvēlējušies tieši aprīlī.

Ja ir šaubas, kāda veida aizdevēju izvēlēties – privāto aizdevēju vai nebanku kredītu izsniedzēju – noteikti ir jāsaprot, kas priekš paša aizņēmēja ir svarīgi, jo abiem šiem aizņemšanās veidiem ir savi plusi un mīnusi. Noteikti, ja ir runa par naudu, ir jāpievērš liela vērība drošībai. Lai arī sākotnēji kāda privātā aizdevēja piedāvājums var šķist ļoti piemērots, jo tiek prasīts mazāks procents par naudas aizņemšanos vai arī atmaksas termiņš tiek piedāvāts piemērotāks, tomēr nedrīkst aizmirst pārliecināties par aizdevēja godprātīgumu. Cik vien tas ir jūsu spēkos, centieties noskaidrot visu informāciju par šo privāto aizdevēju, lai nenākas rūgti nožēlot, ja izrādīsies, ka šis cilvēks ir saistīts ar kriminālo pasauli, kas var radīt drošības draudus Jums un jūsu ģimenei. Protams, ir arī turīgi un labticīgi aizdevēji, kas vēlās palīdzēt grūtībās nonākušiem cilvēkiem, kam ir vajadzīga nauda. Tomēr tādu ir ļoti maz, jo cilvēki, kas ir lielo naudu nopelnījuši paši saviem spēkiem, to kuram katram neizvēlēsies aizdot, pastāvot riskam to nesaņemt to atpakaļ.

Vai zem "aizdodu naudu uz procentiem" neslēpjas krāpšana?

Spārnotā frāze "aizdodu naudu uz procentiem" bieži vien ir sastopama dažādos sludinājumu portālos un blogu komentāros, kuros tiek pieļauts privāto aizdevēju spams. Cilvēki tiek pikšķerēti un ievilkti ļoti apšaubāmos darījumos, kuros cilvēks var tikt apkrāpts. Ja vienā gadījumā no cilvēka var tikt izmānīta privātā kredīta noformēšanas maksa, tad citā var tik izkrāpts kāds īpašums vai nesamērīgi liela komisijas maksa. Ja vien privātais naudas aizdevējs nav jums zināms cilvēks, izvēlieties banku vai nebanku aizdevēju, pie kā aizņemties vajadzīgo naudas summu. Klasiskie mikrokredīti ļoti bieži spēj palīdzēt nelielu naudas grūtību pārvarēšanai. Šos aizdevējus uzrauga institūcijas, piemēram, PTAC, kas rūpēsies par to, lai Jūs netiktu apkrāpts, lai darījums būtu godīgs un atbilstoši likumdošanai. Ja gadījumā esat sabojājis savu kredītvēsturi un aizdevējs atsakās jums tā iemesla dēļ aizdot naudu, tad noteikti neesat to pelnījis. Iedomātajam mērķim vajadzīgā nauda būs vien jānopelna un jāsakrāj pašam, lai arī cik skarbi tas varētu izklausīties. Un ļoti iespējams pēc kāda laika par to pārliecināsieties, ka it kā tik ļoti vajadzīgais kredīts patiesībā nav bijis tik vajadzīgs, ka vēlamais mērķis ir sasniegts citādā veidā, neiejūdzot sevi parādu jūgā un liedzot citiem uz tā nopelnīt naudu.


Vērtējums: 4,00 no 5
Balsis: 1

2 komentāri | Komentēt

  1. Zuzīte

    Nu, tagad jau pierasta lieta, ka pa rokai ir kāds fiksais aizdevējs. Man tas noder, bet saprotu, ka ir āmurgalvas, kuri nemāk plānot savu naudu, iekuļoties ķezā.

  2. ZUZE

    Es ieteiktu izvairīties gan no privātajiem aizdevējiem, gan nebanku kreditoriem, jo gan vieni, gan otri ir ieinteresēti no jums nokāst naudu. Neviens no privātajiem kredītiem nav izdevīgs un drošs, jo visiem ir komisijas maksa un katram var rasties problēmas ar to atdošanu. Labāk plānot ģimenes budžetu, palielināt savus ienākumus un aizmirst par ātrajiem kredītiem uz visiem laikiem.

Atstāt komentāru




Kā saņemt kredītu?

Sākumā izvēlieties aizdevēju un dodieties uz tā mājas lapu, lai aizpildītu pieteikumu. Izvēlieties tik lielu ikmēneša maksājumu, lai pēc ikmēneša maksājuma veikšanas jums būtu 3/4 no jūsu ienākumiem. Izvēlieties mazāku kredīta summu - lielāka iespēja saņemt aizdevumu un mazāk jāatdod. Izpildiet aizdevuma pieteikumus no vairākiem dažādiem aizdevējiem. Pēc tam Jūs uzzināsiet, kas Jums piedāvā aizdevumu un cik tas ir izdevīgs. Aizdevuma pieteikumu aizpildīšana ir bez maksas, ja vien nav noteikta 0.01 centa maksa. Reģistrējoties tiks iegūta jūsu e-pasta adrese un vēlāk jūs varēsiet saņemt jaunāko informāciju par aizdevuma piedāvājumiem no konkrētā aizdevēja. Ja viens aizdevējs jums neaizdod, izmēģiniet citu. Parasti ir tā ka, jo augstāka ir kreīta procentu likme, jo vieglāk ir saņemt aizdevumu.

Kāpēc STARCRED aizdevumu salīdzinājums?

Ietaupi naudu uz komisijām

Jūtami ietaupās nauda

Pilnīgi bez komisijas maksas

Pilnīgi bez maksas

Izdevīgākie aizdevumu veidi

Visi aizdevumu veidi

Iepazīsties ar atsauksmēm par kredītiem

Patiesas kredītņēmēju atsauksmes