Kas ir GPL jeb gada procentu likme - vai ņemt vērā?

Ja nolēmi aizņemties naudu, izmantojot kreditēšanas kompāniju pakalpojumus, tad zini, ka viens no svarīgākajiem kritērijiem, pēc kura izvēlēties izdevīgāko aizdevumu, ir GPL jeb gada procentu likme. Mēs pastāstīsim, kā tā veidojas un kādos gadījumos tai var nepievērst uzmanību.

Ikvienam no mums var pienākt brīdis, kad nepieciešams lielāks vai mazāks naudas aizdevums. Citi aizņemas bankās, citi pie radiem un draugiem, bet daudzi izvēlas nebanku kreditorus. Kā neapjukt visos piedāvājumos un izvēlēties patiešām piemērotāko aizdevumu? Šoreiz iepazīstināsim jūs ar to, kas ir GPL jeb gada procentu likme, kurai nepieciešams pievērst lielu uzmanību, lai aizdevums būtu patiešām izdevīgs. Ministru kabineta noteikumos Nr.691 ir teikts, ka GPL ir kredīta kopējās izmaksas patērētājam, izteiktas gada procentos no patērētājam piešķirtās kredīta kopējās summas. Tas nozīmē, ka šo procentu aprēķins ir nozīmīgs tiem aizdevumiem, kuru atmaksas termiņš atbilst ilgtermiņa kredītiem, kas ierasti ir vismaz vienu gadu. Īstermiņa aizdevumiem šāds aprēķins nav pilnībā korekts, jo tiem ir mazāks atmaksas termiņš ar komisiju par konkrētu termiņu, kas gada aprēķinos procentu likmi uzpūš īpaši lielos izmēros.

Kā tiek aprēķināta GPL?

Gada procentu likme tiek aprēķināta, izmantojot speciāli izstrādātu formulu, kurā tiek noteikta maksa par visām nepieciešamajām saistībām. Šie aprēķini ir diezgan sarežģīti un prasa virkni izejas datu. Aprēķinot GPL, vērā tiek ņemtas summas, ko maksā abas puses, un tās dažādos periodos var mainīties. Lai veiktu aprēķinus, nepieciešams iegūt sekojošus izejas datus:

  • Gada procentu likmi;
  • Kredīta izmaksu kopējo skaitu;
  • Kredīta izmaksas kārtas numuru;
  • Izmaksājamā kredīta daļas apmēru;
  • Atmaksas vai izmaksu maksājumu kopējo skaitu;
  • Konkrētā maksājuma vai izmaksu maksājuma kārtas numuru;
  • Maksājuma vai izmaksu maksājuma summu;
  • Gados un gada daļās izteiktu starplaiku starp izmaksām vai maksājumiem.

Kādos gadījumos obligāti jānorāda GPL?

Praktiski visos gadījumos jums ir tiesības pirms aizņemšanās zināt gada komisiju likmi. Ja jums atsaka izpaust GPL, tad visdrīzāk konkrētais uzņēmums nav tiesīgs izsniegt kredītus, un klientam netiek garantēta caurspīdīga un droša aizņemšanās. Šī procentu likme ir jānorāda pirms kredīta līguma noslēgšanas un reklāmās, kuras reklamē iespēju aizņemties, norādot procentu likmi vai jebkuru citu skaitlisko informāciju par izmaksām un maksājumiem.

Kāpēc jāsalīdzina vairāku aizdevēju GPL?

Ja vēlaties paņemt aizdevumu, būtu labi salīdzināt visu kredītu procentuālās likmes. Jo mazāka būs komisijas likme, jo izdevīgāk jūs aizņemsieties. GPL būs zemāka, ja kredītu ņemsiet uz ilgāku laiku un aizdevuma summa būs lielāka. Piemēram, ja aizņemsieties no nebanku kreditora 200 euro uz 3 mēnešiem, tad gada procentu likme varēs sasniegt pat 328,00%. Bet, ja ņemsiet uz gadu 1000 euro kredītu bankā, tad GPL varēs būt vien 16%, kas būtiski atšķiras no nebanku kreditoru piedāvājuma. Tātad atkarībā no summas un termiņa mainīsies arī GPL lielums.

Kāpēc ātro kredītu GPL ir lielāks par banku GPL?

Noteikti būsiet jau pamanījuši, ka daudzu kreditoru mājas lapās tiek norādīta gada procentu likme ātrajiem kredītiem, tomēr tā tiek norādīta kaut kādam izdomātam termiņam un summai? Kāpēc tā? Tāpēc, ka kreditori cenšas pildīt prasības, kuras īstermiņa kreditēšanas gadījumā nav derīgas. Šādi aizdevumi ir uz minimālu termiņu, tāpēc ir lieki skatīties uz tiem kā ilgtermiņa kredītiem vai banku aizdevumiem gada griezumā. Mazais atmaksas termiņš un fiksētā procentu likme par īso termiņu veido milzīgu GPL, jo izmaksas tiek rēķinātas gandrīz vai reizēs nevis uzreiz par gadu, kā tas ir banku gadījumā. Bankas šajā gadījumā izskatās pievilcīgākas.

Ja cilvēkam ir tieksme būt par matemātiķi, viņš sev var sarežģīt dzīvi, bet ierasti cilvēkam interesē tikai tā procentu likme, kura ietekmē visa ātrā kredīta izmaksas, attiecīgi par gada procentiem galvu varētu arī nelauzt. Tas ir tas pats, kas, lejot auto bākā 10 litrus benzīna, ar kuriem plānojam nobraukt 150 km, mēs katru reizi aprēķinātu, cik mums izmaksās pilna bāka, ierēķinot iespējamo auto slodzi. Jā, salīdzināšanai šie procenti var noderēt, bet nekādu citu detalizētu un noderīgu informāciju GPL norādīšana šī aizdevuma gadījumā nedod.

Vai var aizņemties arī bez gada procentu likmes?

Bez gada procentiemJā, šāda iespēja pastāv, lai gan ir savi priekšnosacījumi, lai saņemtu šāda veida aizdevumu. Bezprocentu kredītus izsniedz tikai pirmajā reizē, kas nozīmē, ka aizņemties bez gada procentu likmes pie viena kreditora varēs tikai vienu reizi. Protams, var izmantojot vairāku kreditoru pakalpojumus vienlaicīgi, tomēr tas ir ļoti bīstami. Aizņemties tikai tāpēc, ka šie kredīti nav aplikti ar procentu likmi, nevajadzētu. Ir skaidri jāapzinās, vai tiešām nevar iztikt bez kredīta. Katrs paņemtais aizdevums var palikt par smagu nastu, sevišķi, ja nespēsiet laicīgi norēķināties. Jau sākumā ir jāaplūko, kāda GPL būs tad, ja nāksies savu bezmaksas aizņēmumu pagarināt. Tas mazliet atvērs acis uz to, cik nāksies pārmaksāt, saprotot, ka par velti jau neviens neko nedod. Lai vai kā - nekrītiet kārdinājumā saņemt kaut ko par pliku velti, esiet modri un apzinīgi aizņēmēji!


Vērtējums: 3,00 no 5
Balsis: 2

1 komentārs | Komentēt

  1. Učene

    Tik sarežģīts un bezjēdzīgs skaidrojums sen nebija redzēts. Var redzēt, ka autors nāk no palīgskolas.

Atstāt komentāru




Kā saņemt kredītu?

Sākumā izvēlieties aizdevēju un dodieties uz tā mājas lapu, lai aizpildītu pieteikumu. Izvēlieties tik lielu ikmēneša maksājumu, lai pēc ikmēneša maksājuma veikšanas jums būtu 3/4 no jūsu ienākumiem. Izvēlieties mazāku kredīta summu - lielāka iespēja saņemt aizdevumu un mazāk jāatdod. Izpildiet aizdevuma pieteikumus no vairākiem dažādiem aizdevējiem. Pēc tam Jūs uzzināsiet, kas Jums piedāvā aizdevumu un cik tas ir izdevīgs. Aizdevuma pieteikumu aizpildīšana ir bez maksas, ja vien nav noteikta 0.01 centa maksa. Reģistrējoties tiks iegūta jūsu e-pasta adrese un vēlāk jūs varēsiet saņemt jaunāko informāciju par aizdevuma piedāvājumiem no konkrētā aizdevēja. Ja viens aizdevējs jums neaizdod, izmēģiniet citu. Parasti ir tā ka, jo augstāka ir kreīta procentu likme, jo vieglāk ir saņemt aizdevumu.

Kāpēc STARCRED aizdevumu salīdzinājums?

Ietaupi naudu uz komisijām

Jūtami ietaupās nauda

Pilnīgi bez komisijas maksas

Pilnīgi bez maksas

Izdevīgākie aizdevumu veidi

Visi aizdevumu veidi

Iepazīsties ar atsauksmēm par kredītiem

Patiesas kredītņēmēju atsauksmes